Linkovi

SAD: Najbolje rešenje za ukrajinsku krizu je diplomatsko


Državni sekretar SAD Entoni Blinken
Državni sekretar SAD Entoni Blinken

Državni sekretar SAD Entoni Blinken saopštio je da je najbolje rešenje ukrajinske krize - diplomatsko, i da očekuje razgovore o tome sa Francuskom, Nemačkom i Britanijom u narednim danima.

"Kao što znate, angažovani smo na dvostrukom koloseku: sa jedne strane, trudimo se da iznađemo diplomatsko rešenje, koje je najbolje i najodgovornije, ali sa druge strane radimo na odvraćanju Rusije da ne krene u agresiju", rekao je Blinken na putu za Australiju.

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, rekao je da bi rešavanje krize moglo da potraje mesecima.

"Ne smemo potceniti napetost u kojoj se nalazimo, koja je bez presedana. Ne verujem da se kriza može rešiti diskusijom od nekoliko sati".

Francuski lider je preneo da se u razgovoru sa Putinom uverio da "nema dalje eskalacije" tenzija između Rusije i Ukrajine i Zapada.

"Verujem da postoje konkretna, praktična rešenja koja će nam omogućiti da krenemo napred", rekao je Makron posle susreta sa Zelenskim.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je posle sastanka da postoje "zrna zdravog razuma" u Makronovom predlogu Putinu, ali je odbacio da je kriza završena.

"Za sada ne vidimo spremnost zapadnih aktera da razmotre naše zabrinutosti. U trenutnoj situaciji Moskva i Pariz ne mogu da postignu dogovor. Francuska je članica NATO-a i EU, ali ne vodi NATO", rekao je Peskov.

NATO je odbacio zahteve Moskve da obustavi širenje na istok i odbije Ukrajinu kao potencijalnu članicu. Zapad je voljan da pregovara o drugačijem pozicioniranju raketa u istočnoj Evropi i manevrima NATO-a.

Putin i dalje ne isključuje mogućnost ruske invazije na Ukrajinu, ali ostavlja otvorena vrata za diplomatsko rešenje. Najavio je da će sa Makronom ponovo razgovarati telefonom.

Ukrajinski predsednik Zelenski je poručio da želi da Putin pokaže da ima dobre namere i da povuče vojsku sa granice Rusije i Ukrajine.

"Otvorenost je dobra, ako je iskrena, a ne samo igra. Ali, ozbiljna otvorenost i razumevanje da je opasnost realna", kaže ukrajinski predsednik.

"Ne verujem na reč, verujem da svaki političar treba da preduzme konkretne korake".

Makron je preneo da su se i Zelenski i Putin obavezali da će poštovati Sporazume iz Minska iz 2014. i 2015, koji su bili odgovor na rusku aneksiju Krima i čiji je cilj okončanje sukoba na istoku Ukrajine, koji vode ruski separatisti protiv ukrajinske vojske. U tom ratu je do sada poginulo više od 14.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG