Linkovi

Mark Mili razgovarao sa načelnikom Generalštaba Vojske Belorusije


ARHIVA - Načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga Mark Mili (Foto: AP/Patrick Semansky)
ARHIVA - Načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga Mark Mili (Foto: AP/Patrick Semansky)

Načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga Mark Mili razgovarao je sa beloruskim kolegom Viktorom Gulevičem, u svetlu ruskih vežbi u Belorusiji i Crnom moru, saopštio je Pentagon.

"Telefonskim pozivom omogućena je komunikacija dvojice lidera da bi se umanjile šanse da dođe do greške, te da bi imali uvid u aktuelnu bezbednosnu situaciju u Evropi", saopštio je Milijev portparol, pukovnik Dejv Batler.

U istom danu u Belorusiji su otpočele desetodnevne vojne vežbe koje ta zemlja održava sa Rusijom. Podrazumevaju i angažovanje šest ruskih brodova u Crnom moru - što je izazvalo oštra neslaganja ukrajinskih zvaničnika koji poteze Moskve vide kao nastavak eskalacija tenzija.

U rusko-beloruskim manevrima angažovane su hiljade vojnika, kao i sofisticiranih sistema naoružanja, poput raketnih sistema S-400 i Pancir, ali i borbenih aviona Su-35.

Zajedničke vojne vežbe Rusije i Belorusije
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Za to vreme u Poljsku su pristigli američki borbeni avioni F-15. Informaciju o tome objavio je sleteli su u poljsku vazdušnu bazu, objavio je ministar odbrane Marijuš Blaščak.

Američki lovci F15 stigli u vazdušnu bazu u Lasku i podržaće istočni bok NATO-a u okviru misije Alijanse”, napisao je Blaščak na profilu društvene mreže Tviter.

Poljski ministar nije precizirao koliko je letelica dospelo u bazu. Inače, isti avioni su upućeni na Baltik.

Letelice su stigle u Poljsku u trenutku raspoređivanja dodatnih američkih i britanskih trupa u toj zemlji u jeku tenzija između Rusije i Zapada usled ukrajinske krize, izvestila je agencija Rojters.

Takođe, Poljsku je posetio i britanski premijer Boris Džonson.

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas, u istom danu je najavio, da bi London mogao poslati dodatne trupe saveznicima u istočnoj Evropi - pošto je u ponedeljak u Poljskoj raspoređeno 350 vojnika u Poljskoj.

Rusija i Zapad su poslednjih meseci u klinču, pošto je duž ukrajinsko-ruske granice, ali i u Belorusiji, raspoređen značajan kontingent ruskih vojnika i oružja.

Takođe, Rusija od Zapada traži, kako ih označava, bezbednosne garancije da Ukrajina neće postati članica alijanse, da će se NATO uzdržati od razmeštanja oružja u blizini ruske granice, kao i da će povući snage sa područja istočne Evrope.

O tome su pokrenuti i pregovori uključenih strana – a kao reakcija na ruske poteze usledila je nedavna odluka Sjedinjenih Država da u istočnoevropskim članicama NATO-a rasporede dodatnih 3.000 vojnika.

I druge države članice NATO-a Ukrajini ustupaju vojno-tehničku pomoć.

XS
SM
MD
LG