Linkovi

Neimenovani zvaničnici: Brojne žrtve bile bi posledica potpune ruske invazije na Ukrajinu


ARHIVA - Detalj sa zajedničke vojne vežbe Rusije i Belorusije održane u Belorusiji (Foto: ussian Defense Ministry Press Service via AP)

Ukoliko bi se Rusija odlučila da sprovede potpunu invaziju na Ukrajinu - to bi rezultiralo brojnim ljudskim žrtvama, izjavila su agenciji Rojters dva neimenovana američka zvaničnika.

Ukrajini bi mogla izgubiti između 5.000 i 25.000 vojnika, dok bi ruskih vojnih žrtava moglo biti između 3.000 i 10.000. Broj civilnih žrtava kretao bi se između 25.000 do 50.000", procenio je jedan od neimenovanih zvaničnika.

Potpuna ruska invazija uticala bi na bekstvo miliona izbeglica i interno raseljenih osoba koje bi utočište potražile širom Evrope, preneli su vašingtonski zvaničnici agenciji Rojters - koji su insistirali na anonimnosti zbog osetljivosti informacija.

Precizirali su da ukoliko bi se Rusija odlučila da izvrši invaziju na ukrajinsku prestonicu Kijev – to bi moglo trajati nekoliko dana.

Preneli su i da Vašington veruje da bi se Rusija, umesto invazije, mogla opredeliti za neku vrstu ograničenog napada.

Takođe, za sada postoji verovanje da ruski predsednik Vladimir Putin o tome još nije doneo konačnu odluku, rekli su neimenovani zvaničnici agenciji Rojters.

Upozorili su, međutim, da Rusija raspolaže snagama koje mogu da sprovedu sve scenarije.

Prema njihovim rečima, Rusija je u potpunosti rasporedila oko 70 odsto borbene moći za koju veruje joj bila potrebna za invaziju na Ukrajinu i šalje više bataljonskih taktičkih grupa na granicu sa tom zemljom, izjavila su dva neimenovana američka zvaničnika.

Tokom poslednje dve nedelje broj bataljonskih taktičkih grupa u pograničnom području sa 60 povećan je na 83, dok ih je od petka još 14 u pokretu, rekli su agenciji Rojters američki zvaničnici.

Kada je reč o tajmingu invazije, zvaničnici su ukazali da se očekuje da će tlo vrhunac smrzavanja dostići oko 15. februara - što će omogućiti transit ruskih mehanizovanih jedinica. Prema procenama koje su izneli - takvi uslovi bi mogli trajati do kraja marta.

Navedeni vremenski okvir i povećanje broja i opremljenosti ruskih snaga ukazuje da bi se prozor za diplomatiju mogao zatvoriti.

Neimenovani američki zvaničnici agenciji Rojters nisu pružili dokaze kojim bi potvrdili procene o više desetina hiljada vojnika raspoređenih na rusko-ukrajinskoj granici.

Prema tvrdnjama dela međunarodne javnosti Rusija je na granici sa Ukrajinom rasporedila više od 100.000 vojnika. Njeni zvaničnici u javnost iznose tvrdnje da ne planiraju invaziju na Ukrajinu.

Ipak, postoji uverenje da bi mogla preduzeti ograničenu vojnu akciju ako ne budu ispunjene takozvane beznednosne garancije koje je uputila zapadnim saveznicima.

Među njima je i onemogućavanje članstva Ukrajini u Severnoatlantskoj alijansi – što je zahtev koji NATO i Vašington nisu prihvatili.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG