Linkovi

Deo pripadnika američkih snaga stigao u Poljsku


Američki vojnici u Poljskoj
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Američki vojnici u Poljskoj

Prvi kontingent američkih trupa poslat kao podrška saveznicima u Severnoatlantskoj alijansi (NATO) u istočnoj Evropi stigao je u vojnu bazu Žešov na jugoistoku Poljske.

Portparol Oružanih snaga Poljske izjavio je da je reč o brigadnoj borbenoj grupi iz sastava 82. vazdušno-desantne divizije Vojske Sjedinjenih Država, javila je agencija Rojters.

Prema poljskim vojnim izvorima reč je o pripadnicima komandnog osoblja američkih snaga koji su se iskrcali na aerodromu udaljenom stotinak metara od ukrajinske granice.

Američki predsednik Džozef Bajden je u sredu naložio razmeštanje dodatnih skoro 3.000 vojnika u Poljsku i Rumuniju u jeku napetosti između Rusije i Zapada usled ukrajinske krize.

Tada je najavljeno da će oko 1.700 pripadnika američke vojske, mahom padobranaca iz 82. vazdušno-desantne divizije, biti raspoređeno iz Fort Brega u Severnoj Karolini na teritoriju Poljske.

Takođe, kako je saopštio Pentagon oko 1.000 vojnika koji su bili stacionirani u nemačkom gradu Vilseku biće prebačeno u Rumuniju.

Rusija i Zapad su poslednjih meseci u klinču, pošto je duž ukrajinsko-ruske granice ali i u Belorusiji raspoređen značajan kontingent ruskih vojnih trupa i oružja.

Takođe, Rusija od Zapada traži, kako ih označava, bezbednosne garancije da Ukrajina neće postati članica Alijanse, da će se NATO uzdržati od razmeštanja oružja u blizini ruske granice, kao i da će povući snage sa područja istočne Evrope.

O tome su pokrenuti i pregovori uključenih strana koji, za sada, nisu dali opipljive rezultate.

Očekuje se da će ministri odbrane NATO-a razgovarati o daljim pojačanjima na svom sledećem sastanku 16. i 17. februara.

XS
SM
MD
LG