Linkovi

Makron tvrdi da će pregovori uspeti i da Rusija neće napasti Ukrajinu


Francuski predsednik Emanuel Makron sastaje se u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom
Francuski predsednik Emanuel Makron sastaje se u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom

Predsednik Francuske Emanuel Makron sastaće se u ponedeljak u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Makron je pred put izjavio da ne veruje da će Rusija krenuti u invaziju na Ukrajinu, te da je gomilanje vojske na granici strategija čiji je cilj da Zapad ispuni ruske zahteve.

"Jasno je da geopolitički cilj Rusije nije Ukrajina, već da se razjasne pravila o kohabitaciji sa NATO i EU", kazao je francuski predsednik za list Žurnal de dimanš.

Makron tvri da će pregovori sa Rusijom uspeti da spreče sukob.

"Intenzitet pregovora koje vodimo sa Rusijom i moja poseta Moskvi će verovatno sprečiti vojnu operaciju. Potom ćemo razgovarati o uslovima deeskalacije. Oduvek sam bio angažovan na dijalogu sa predsednikom Putinom i naša je odgovornost da nađemo rešenje".

Makronov stav se potpuno razlikuje od stava Bajdenove administracije koja tvrdi da je ruska invazija pitanje vremena.

Makronovi politički protivnici, međutim, smatraju da predsednik ovakvim izjavama pravi medijski spektakl, a pojedini analitičari upozoravaju da urušava svoj pregovarački kredibilitet i podsećaju da od 2017. nije uspeo da se o nečemu dogovori sa Putinom.

Predsednički izbori u Francuskoj su u aprilu, pa protivnici optužuju Makrona da na ovaj način hoće da poveća svoj rejting.

"Makronove izjave čine ostatak Evrope prilično nervoznim", kaže Urlih Spek, saradnik Nemačkog Maršalovog fonda iz Berlina.

Uprkos ruskoj aneksiji Krima, Makron je pozivao da Zapad ne prekida veze sa Moskvom. U svojoj knjizi iz 2017. napisao je da "bi bila greška prekinuti odnose sa istočnoevropskom silom, umesto da se razviju trajne veze".

Dve godine kasnije, kada je ugostio Putina, upozorio je da će se Evropa naći usred novog Hladnog rata i da evropski kontinent nikada neće biti stabilan i siguran ako se ne razjasne i pacifikuju odnosi sa Rusijom.

Francuski predsednik je u prošlosti takođe bio neodlučan u vezi sa uvođenjem novih sankcija Rusiji.

Poput nekadašnjeg francuskog lidera Šarla de Gola, i Makron vidi Francusku kao "balansirajuću silu" između Rusije i SAD.

Međutim, poljski političari su ga optužili da ignoriše da se Rusija nikada nije promenila i brinu da će Makronovo posredovanje staviti Evropu u poziciju da bude jedako udaljena i od Moskve i od Vašingtona.

U nedavnom govoru pred Evropskim parlamentom, Makron je pozvao EU da započne odvojene razgovore sa Rusijom, te da se ispregovara poseban sporazum o stabilnosti. Lideri pojedinih centralno-evropskih i baltičkih zemalja, međutim, upozoravaju da Makron time stavlja EU i SAD u suprotstavljene pozicije.

I SAD i Velika Britanija upozoravaju da će Rusija krenuti u invaziju na Ukrajinu kako bi povratila svoju sferu uticaja u istočnoj i centralnoj Evropi.

Obuka američkih i ukrajinskih vojnika
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

Moskva traži da Ukrajina ne bude članica NATO-a, iako ta zemlja nije ni aplicirala za članstvo. Zahtev je i da se NATO snage povuku iz bivših sovjetskih republika koje su postale članice alijanse.

Makron je u intervjuu pred put u Moskvu ocenio da "suverenitet i bezbednost Ukrajine ili bilo koje druge evropske zemlje ne može biti pitanje kompromisa, ali da i Rusija ima legitimno pravo da postavi pitanje svoje bezbednosti".

Francuski zvaničnici tvrde da je Makronov put u Moskvi u potpunosti koordinisan sa zapadni saveznicima, te da su EU i NATO u potpunosti informisani o razgovorima sa Putinom.

XS
SM
MD
LG