Linkovi

Većina Ukrajinaca bez struje, u ruskim napadima pogođeno i porodilište


Pogođeno porodilište u Zaporoškoj oblasti (Foto: AP/Kateryna Klochko)
Pogođeno porodilište u Zaporoškoj oblasti (Foto: AP/Kateryna Klochko)

KIJEV - Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je tokom noći u ruskim vazdušnim napadima pogođeno porodilište na jugu zemlje, i da je u napadu poginula jedna beba, a njena majka je ranjena.

Saopšteno je da je raketa pogodila dvospratnicu u centru grada Vilnijanska, u Zaporoškoj obalasti. Iz ruševina su izvučeni jedna porodilja i doktor.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je na Telegramu da "Rusija nastavlja borbu protiv civila i civilnih objekata".

"Neprijatelj pokušava da terorom postigne ono što nije uspeo za 9 meseci. Ali, odgovaraće za sva zlodela koja je učinio u našoj zemlji", kazao je Zelenski i pozdravio odluku Evropskog parlamenta da Rusiju označi kao "državnog sponzora terorizma".

Nestanci struje širom zemlje

Novi ruski napadi na ukrajinsku infrastrukturu doveli su do nestanka struje širom zemlje, ali i u susednoj Moldaviji. Nova oštećenja na elektroenergetskoj mreži znače i nove probleme za civile pošto konstantna granatiranja nanose više štete energetskom sistemu, nego što se može popraviti.

Ukrajinsko ministarstvo energetike saopštilo je da je većina potrošača bez struje. Čak i pre ovih napada, Zelenski je rekao da je već oštećeno pola ukrajinske infrastrukture. Ukrajinski predsednik u sredu je zatražio održavanje vanredne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

“Ubistvo civila, uništavanje civilne infrasttrukture su terorizam. Ukrajina i dalje zahteva odlučan odgovor međunarodne zajednice na te zločine", tvitovao je Zelenski.

Zbog nestanaka struje, isključeni su i reaktori u nuklearnoj elektrani na jugu i elektranama na zapadu, sve na teritoriji koje kontroliše Ukrajina.

Zvaničnici Kijeva saopštili su da su tri osobe u tom gradu poginule, a devetero je ranjeno, nakon što je jedna od granata pogodila dvospratnicu.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je "pogođen jedan od infrastrukturnih objekata glavnog grada", uz još nekoliko eksplozija, te da je u čitavom Kijevu prekinuta opskrba vodom.

Milioni Ukrajinaca se suočavaju sa stalnim prekidima u opskrbi električnom energijom i drugim komunalnim uslugama. Zvaničnici te zemlje kažu da veruju da se Rusija nada da će takvi problemi usred zime okrenuti javnost protiv ukrajinskih vlasti i nastavka rata, ali da to zapravo izaziva suprotan efekat.

Racija u manastiru

Ukrajinska bezbednosna služba je saopštila da je sprovela raciju u pravoslavnom manastiru u Kijevu, kako bi sprečila "subverzivne aktivnosti ruskih specijalnih službi".

Neobična akcija sprovedena je u manastiru pod zaštitom UNESKA, pošto je sveštenik govorio pohvalno o Rusiji na liturgiji.

Ruska pravoslavna crkva snažno podržava Vladimira Putina u višemesečnoj invaziji na Ukrajinu, dok su mnoge pravoslavne ckve sa njom prekinule kontakte upravo zbog te podrške.

Ukrajinska bezbednosna i obaveštajna služba saopštila je da su agenti pretraživali zgradu u potrazi za sakrivenim oružjem ili potencijalnim špijunima.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov optužio je ukrajinsku vlast da ratuje protiv Ruske pravoslavne crkve.

Patrijarh Kiril koji je na čelu Ruske pravoslavne crkve, opisao je rusku invaziju kao "metafizičku borbu Rusije i Zapada", a raciju u manastiru označio kao "akt zastrašivanja".

Deo informacija u ovom tekstu iskorišćen je iz izveštaja agencija AP, AFP i Reuters.

XS
SM
MD
LG