Linkovi

Zelenski: Bez struje 10 miliona Ukrajinaca


Pijaca u Kijevu u mraku posle ruskih napada (Foto: Dimitar DILKOFF / AFP)
Pijaca u Kijevu u mraku posle ruskih napada (Foto: Dimitar DILKOFF / AFP)

KIJEV - Rusija nastavlja sa udarima na ukrajinsku energetsku infrastrukturu širom zemlje, a pogođena su i neka gasna postrojenja. Najintenzivniji napadi su na potezu od Kijeva do Odese.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je u petak da su ruski raketni napadi paralisali gotovo polovinu ukrajinskog energetskog sistema.

Šmihal je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa potpredsednikom Evropske komisije Valdisom Dombrovskisom koji je Ukrajini ponudio "nepokolebljivu podršku Evropske unije i osudio ruski "brutalni rat" na susjednu zemlju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je bez struje oko 10 miliona Ukrajinaca.

Inženjeri rade na popravljanju mreže u Kijevu. "Pripremamo se za različita scenarija, uključujući i potpuno isključenje", rekao je zamjenik šefa gradske uprave Mikola Povoroznik.

Državna energetska kompanija Naftogas saopštila je da su postrojenja u istočnoj Ukrajini oštećena ili uništena. Humanitarna kancelarija Ujedinjenih nacija upozorila je na ozbiljnu humanitarnu krizu u Ukrajini tokom zime, s obzirom na to da se milioni suočavaju sa stalnim nestancima struje.

U međuvremenu, zvaničnici su saopštili da se teške borbe vode u Donjecku i Lugansku, regione za koje Rusija tvrdi da ih je anektirala zajedno sa Hersonom i Zaporožjem posle referenduma, koje su Kijev i Zapad nazvali lažnim.

Vladimir Rogov, proruski zvaničnik u delu Zaporožja koji kontroliše Rusija, rekao je da je ukrajinska raketa pogodila selo u toj oblasti, da su dve osobe poginule, a devet povređeno.

Ruske snage povukle su se iz grada Hersona prošle nedelje nakon ukrajinske kontraofanzive.

Ukrajinski i ruski vojnici u četvrtak su razmenjivali vatru preko reke Dnjepar koja prolazi kroz Hersonsku oblast. Istražitelji su na teritoriji, koju su ukrajinske snage ponovo osvojile, pronašli 63 tela na kojima su bili znaci mučenja, saopštio je u četvrtak ukrajinski ministar unutrašnjih poslova.

Rusija odbacuje optužbe da njene trupe napadaju civile ili da su počinile ratne zločine. Masovne grobnice pronađene su u drugim delovima Ukrajini, koji su bili pod okupacijom ruskih snaga.

XS
SM
MD
LG