Linkovi

NATO: Eksploziju u Poljskoj izazvala ukrajinska raketa, Kijev krivi Rusiju


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, novembar 2022.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, novembar 2022.

BRISEL - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je posle hitnog sastanka zemlja članica alijanse, da je eksploziju u selu na granici Ukrajine i Poljske verovatno izazvala ukrajinska protivvazdušna raketa, ali da je Rusija krajnji krivac jer je započela rat.

Raketa je usmrtila dvoje ljudi.

"Želim da budem jasan: Ukrajina nije kriva za ovo. Rusija je odgovorna za dešavanja u Poljskoj jer je ovo direktna posledica rata i napada Rusije na Ukrajinu", kaže Stoltenberg.

Selo Pševodov na granici Ukrajine i Poljske, u kojem je pala raketa
Selo Pševodov na granici Ukrajine i Poljske, u kojem je pala raketa

Dodao je da je istraga o incidentu u toku i da treba sačekati njen ishod, ali da za sada nema indicija da je eksplozija u Poljskoj izazvana namerno, niti da Rusija sprema ofanzivu protiv NATO-a.

Oprečne tvrdnje Poljske, SAD i Ukrajine

Poljski presdednik Andžej Duda je ranije izjavio da je eksploziju najverovatnije izazvala raketa S-300 sovjetske proizvodnje.

"Prema informacijama koje imamo mi i naši saveznici, reč je o raketi S-300 napravljenoj u Sovjetskom Savezu, to je stara raketa i nemamo dokaze da je lansirana sa ruske strane. Velika je verovatnoća da je raketu ispalila ukrajinska protivvazdušna odbrana".

Rusija je negirala da ima veze sa eksplozijom. Ministarstvo odbrane saopštilo je da su raketni udari Moskve bili udaljeni najmanje 35 kilometara od granice Poljske i Ukrajine, prenosi agencija RIA.

Kijev, međutim, saopštava da ima dokaze o ruskom udelu u eksploziji u Poljskoj.

Oleksi Danilov, sekretar Saveta za odbranu i nacionalnu bezbednost Ukrajine, rekao je da Kijev želi da sprovede zajedničku istragu sa parnterima o tome šta se dogodilo, i da želi da vidi na osnovu čega su saveznici doneli svoj zaključak.

On je ponovio tvrdnje ukrajinskog predsednika da je Rusija odgovorna za "raketni teror".

Predsednik SAD Džo Bajden takođe je rekao da je malo verovatno da je reč o raketi ispaljenoj iz Rusije, ali da se čekaju nalazi istrage.

Iz američkog Savjeta za nacionalnu bezbednost u sredu je saopšteno da Sjedinjene Države nisu videle ništa što bi bilo suprotno preliminarnoj proceni Poljske da je eksploziju verovatno izazvala ukrajinska protivvazdušna raketa.

“Bez obzira na to kakvi bi mogli da budu konačni zaključci, jasno je da krajnju odgovornost za tragični incident snosi Rusija koja je ispalila veliki broj raketa na Ukrajinu, sa namerom da pogodi civilnu infrastrukturu", saopštila je portparolka saveta Edrijen Votson.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak naveo je da je Rusija odgovorna za "bilo koji incident sa raketama".

"Ja mislim da je samo jedno logično: Rusija je otpočela rat, i vodi ga. Masovno napada Ukrajinu krstarećim raketama. Rusija je pretvorila istočni deo evropskog kontinenta u bojno polje. Namera, rizik, eskalacija - sve to zavisi od Rusije. I nema drugog objašnjenja za incidente sa raketama", naveo je Podoljak u saopštenju, reagujući na izjavu američkog predsednika.

NATO je odmah podržao Poljsku.

„Reakcija naših saveznika, njihova nedvosmislena podrška i spremnost da stoje uz nas, pokazuju da smo mnogo bezbedniji da nismo u NATO-u“, rekao je zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Pavel Jablonski.

Do eksplozije u blizini ukrajinske granice došlo je kada je Rusija ispalila niz raketa na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, za koje Kijev tvrdi da su najžešči napadi od početka rata.

Zemlje članice NATO-a saopštile su nakon sastanka na marginama samita lidera G20 u Indoneziji, da će ostati u bliskom kontaktu kako bi odlučile o bilo kakvoj mogućoj reakciji na eksploziju.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj napisao je na Tviteru da je uverio Poljsku u „punu podršku Saveta za spoljne poslove EU“.

XS
SM
MD
LG