Linkovi

G20: Snažne osude, ali i različiti stavovi o ruskom ratu u Ukrajini


Indonežanski predsednik Džoko Vidodo govori na samitu G20 na Baliju, u Indoneziji (Foto: Dita Alangkara/Pool via REUTERS)
Indonežanski predsednik Džoko Vidodo govori na samitu G20 na Baliju, u Indoneziji (Foto: Dita Alangkara/Pool via REUTERS)

Većina lidera najvećih svetskih ekonomija u utorak je bilia spremna da uputi snažnu poruku osude ruske invazije na Ukrajinu, dok su ih američki i ukrajinski predsednik, Džo Bajden i Volodimir Zelenski, pozvali da nastave da vrše pritisak na Moskvu zbog devetomesečnog rata u kojem je Ukrajina razorena, a globalna ekonomija teško pogođena.

U nacrtu deklaracije lidera G20, koja se razmatra u utorak, ruski rat u Ukrajini se osuđuje na sličan način kao što su to uradila Ujedinjene nacije, dok se istovremeno prepoznaju različiti stavovi članica. Pažljivo sastavljeno saopštenje odražava tenzije na samitu na Baliju, u Indoneziji, na kojem učestvuju lideri iz Rusije i Kine, kao i izazov s kojima se suočavaju Sjedinjene Države i njihovi saveznici da izoluju vladu ruskog predsednika Vladimira Putina s obzirom na to da neke zemlje pokušavaju da izbegnu da budu uvučene u sukob svetskih sila, prenosi agencija Asošijeted pres.

U saopštenju, u koje je AP imao uvid" "najsnažnije se osuđuje agresija Ruske Federacije" i "zahteva njeno potpuno i bezuslovno povlačenje sa ukrajinske teritorije". U nacrtu se takođe napominje da postoje različiti stavovi o situaciji i sankcijama protiv Rusije, te da G20 nije forum za rešavanje bezbednosnih pitanja.

"Većina članica snažno osuđuje rat u Ukrajini i naglašava da on izaziva ogromne ljudske patnje i pogoršava postojeće slabosti u svetskoj ekonomiji. Postoje različiti stavovi i različite procene situacije i sankcija", navodi se u nacrtu deklaracije, a prenosi agencija Rojters.

Visoki zvaničnik američke administracije je prethodno, na brifingu za novinare u utorak, rekao da će posle samita biti izdati saopštenje u kojem će "većina" zemalja učesnica oštro osuditi ruski rat protiv Ukrajine.

"Mislim da ćete videti da većina članica G-20 jasno kaže da osuđuju ruski rat u Ukrajini, da vide ruski rat u Ukrajini kao osnovni izvor ogromne ekonomske i humanitarne patnje u svetu", rekao je zvaničnik, govoreći pod uslovom anonimnosti.

Saopštenje, koje bi trebalo da bude objavljeno na kraju samita kasnije ove nedelje, ima za cilj da pokaže da grupa izoluje Rusiju, članicu G-20, rekao je zvaničnik. Ali nije jasno koliko će zemalja to potpisati.

Rusija je poručila da "politizacija samita nije fer".

"Da, u Ukrajini je rat, hibridni rat koji je Zapad pokrenuo i pripremao godinama", rekao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, i ponovio Putinov stav da je širenje NATO-a ugrožavalo Rusiju.

Dok se lideri prvenstveno slažu oko tri stuba prioriteta G-20 koje je Indonezija podnela pod svojim predsedavanjem — digitalna arhitektura, energetska tranzicija i digitalna transformacija — malo je verovatno da će se usaglasiti o Rusiji koja predstavlja ključnu tačku u deklaraciji, kažu diplomatski izvori za Glas Amerike.

U uvodnoj reči, pre nego što su lideri započeli diskusiju iza zatvorenih vrata, indonežanski predsednik Džoko Vidodo, domaćin G-20, zamolio je članove da ne dozvole da podele oko ruske invazije na Ukrajinu poremete njihov plan za jedinstvo i ekonomski oporavak.

"Nemamo drugu opciju, potrebna je saradnja da bi se spasio svet", rekao je Vidodo i dodao da članovi imaju odgovornost ne samo prema svojim građanima već i prema svetu.

"Odgovornost znači okončanje rata", rekao je Vidodo.

"G-20 mora da bude katalizator inkluzivnog ekonomskog oporavka. Ne treba da delimo svet na delove", dodao je on. "Ne smemo dozvoliti da svet upadne u još jedan hladni rat".

Indonezija, međutim, ne odustaje od saopštenja. "Moramo da budemo optimisti, to je još uvek u procesu", rekao je indonežanski ministar za komunikacije i informacione tehnologije Džoni G. Plejt novinarima u utorak.

U mogućim prikrivenim kritikama na račun Moskve, kineski predsednik Ši Đinping je upozorio na korišćenje hrane i energije kao oružja.

"Moramo se čvrsto suprotstaviti politizaciji i instrumentalizaciji problema sa hranom i energijom", rekao je Ši.

Molba Zelenskog

Obraćajući se liderima G-20 virtuelno iz Ukrajine, predsednik Volodimir Zelenski je izneo niz uslova potrebnih za okončanje rata u Ukrajini.

Pod početnim pretnjama Zapada bojkotom kako bi se isključio ruski predsednik Vladimira Putina, Vidodo je pozvao Zelenskog iako Ukrajina nije članica grupe.

Druge zemlje koje nisu članice su pozvane kao posmatrači, uključujući Španiju, Holandiju, Singapur i Ujedinjene Arapske Emirate.

Zelenski je rekao da Rusija mora da potvrdi teritorijalni integritet Ukrajine, da povuče svoje trupe sa ukrajinske teritorije i da plati nadoknadu za pričinjenu štetu.

On je više puta upotrebio termin "G-19" kako bi isključio Rusiju i pozvao na međunarodnu konferenciju kako bi se sprečila veća "ruska agresija".

Putin ne prisustvuje samitu lično. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov bio je u prostoriji kada je Zelenski govorio, ali nije odmah komentarisao izjavu ukrajinskog lidera.

Francuski predsednik Emanuel Makron napisao je na Tviteru da su on i kineski predsednik Ši Đinping pozvali na "poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine".

Novinari Glasa Amerike Julija Jarmolenko, Paris Huang, Ahadian Utama i Kris Hanas dali su doprinos ovom izveštaju. Neke informacije u ovom izveštaju stigle su od agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG