Linkovi

Sporazum o izvozu žita iz Ukrajine obnovljen na četiri mjeseca


Teretni brod Despina V koji prenosi žito iz Ukrajine, u crnomorskoj luci Kilos, blizu Istanbula, 2. novembar 2022.
Teretni brod Despina V koji prenosi žito iz Ukrajine, u crnomorskoj luci Kilos, blizu Istanbula, 2. novembar 2022.

Ukrajinski i turski zvaničnici saopštili su u četvrtak da će sporazum koji omogućava izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora biti produžen na još četiri mjeseca, po istim uslovima.

Produženje je dogovoreno nekoliko dana prije isteka originalnog sporazuma između Rusije i Ukrajine, kojem su posrednici bili Turska i UN. Dogovor je postignut u julu, s ciljem nastavka isporuka žita, koje su bile prekinuta zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Glavni sekretar UN-a, Antonio Gutereš, pozdravio je ovaj potez, navodeći u saopštenju da su u UN predani tome da osiguraju da "ova vitalna opskrbna linija nastavi nesmetano funkcionisati".

Sporazum podrazumijeva zaštićene morske koridore iz tri južne luke iz Ukrajine, koja je veliki proizvođač žita i drugih sjemenki.

Gutereš je dodao da se UN takođe zalaže za uklanjanje prepreka u vezi sa povezanim sporazumom za izvoz hrane i gnojiva iz Rusije.

"Oba sporazuma potpisana u Istanbulu prije tri mjeseca su ključna za smanjenje cijena hrane i gnojiva i izbjegavanje globalne krize hrane", rekao je Gutereš.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napisao je na Tviteru da su Ukrajina, Gutereš i turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan "donijeli ključnu odluku u globalnoj borbi protiv krize hrane".

Crnomorska inicijativa za žito omogućila je izvoz 11 miliona metričkih tona ukrajinskog žita, od čega je dvije trećine otišlo u zemlje u razvoju.

Raketni udari

Ukrajinski zvaničnici izvijestili su o novim raketnim napadima u četvrtak širom Ukkrajine, a mete su, između ostalog, bila i plinska postrojenja. Jedan od gradova koji su napadnuti je i Odesa, luka koja je dio obnovljenog sporazuma o izvozu.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba tvitovao je u četvrtak ujutro da je telefonski razgovarao s američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom dok je Rusija izvodila "još jedan veliki raketni napad na Ukrajinu".

Kuleba je naveo da je zahvalio SAD na vojnoj pomoći, te naglasio potrebu ubrzanja isporuka sistema protuvazdušne odbrane, dodajući da su napredni sistemi zemlja-zrak koje su Ukrajinci počeli koristiti ovog mjeseca već pokazali uspjehe.

Dio informacija u ovom tekstu korišten je iz izvještaja agencija AFP i Reuters.

XS
SM
MD
LG