Linkovi

Ruske snage spremaju se za ofanzivu uoči godišnjice invazije na Ukrajinu


Radnici hitne pomoći i opštine raščistili su ruševine stambene zgrade koja je pogođena ruskom raketom, u centru grada Harkova, 5. februar, 2023. (Foto: AP/Andrii Marienko)
Radnici hitne pomoći i opštine raščistili su ruševine stambene zgrade koja je pogođena ruskom raketom, u centru grada Harkova, 5. februar, 2023. (Foto: AP/Andrii Marienko)

Ruske snage nastavljaju napade u istočnom regionu Donbasa, gde Moskva okuplja dodatne borbene snage za očekivanu ofanzivu narednih nedelja, saopštili su ukrajinski zvaničnici u ponedeljak.

Intenzivne borbe su protekle nedelje nastavljene oko grada Bahmuta i obližnjih manjih mesta Soledar i Vuledar, saopštila je ukrajinska predsednička kancelarija.

Borbe se vode u u regionu Donjeck, koji sa susednim regijonom Luhansk čini Donbas, industrijsku oblast na granici sa Rusijom.

"Bitke za region se intenziviraju“, izjavio je guverner Donjecka Pavlo Kirilenko, dodajući da "Rusi ubacuju nove jedinice u bitku i uništavaju naše gradove i sela."

Guverner Luganska Serhi Hajdaj je rekao da je granatiranje tamo smanjeno zato što "Rusi čuvaju municiju za veliku ofanzivu."

Vojni analitičari navode da snage Kremlja možda istražuju slabe tačke ukrajinske odbrane ili se pripremaju za glavni napad kroz južnu Ukrajinu.

David Arahamia, koji predvodi stranku ukrajinskog predsednika "Sluga naroda" u parlamentu, izjavio je u nedelju da se Ukrajina priprema za rusku ofanzivu dok planira kontranapad i povratak svoje okupirane teritorije.

Arahamia je, ističući da "vreme i okolnosti zahtevaju jačanje i pregrupisavanje", takođe saopštio da će ukrajinski ministar odbrane Oleksi Reznikov biti premešten na drugu vladinu funkciju i da će na njegovo mesto biti postavljen šef vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov. Međutim, Arahamia je u ponedeljak naglo promenio kurs i rekao da ove nedelje neće biti promena.

Marijana Bezuhla, poslanica Narodne stranke, izjavila je da su zvaničnici odlučili da odlože premeštaj posle analize "rizika za sistem kao celinu“, uoči sastanka sa saveznicima NATO-a sledeće nedelje.

Jedan od Reznikovih zamenika nedavno je izgubio posao zbog borbe Zelenskog protiv korupcije. Reznikov je tokom vikenda rekao da je spreman da podnese ostavku ako Zelenski odluči da je to najbolje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin želi neki uspeh na bojnom polju, posebno da bi obezbedio ilegalno okupirane teritorije u istočnoj Ukrajini, čime bi obeležio godišnjicu svoje invazije 24. februara.

Ruske snage ostvarile su dobitke u prvih nekoliko meseci rata, iako nisu uspele da postignu glavne ciljeve, a zatim su potisnute iz velikih oblasti zbog kontraofanzive Ukrajine. Vojna pomoć Zapada je bila od suštinskog značaja za Kijev da odbije jače vojne snage.

Vlada Norveške namerava da donira 7,3 milijarde dolara u višegodišnjem paketu podrške Ukrajini, čime će ta skandinavska zemlja bogata naftom postati jedan od najvećih donatora na svetu. Premijer Jonas Gar Store izjavio je u ponedeljak da će novac biti iskorišćen za paket vojne i civilne pomoći u petogodišnjem periodu, nakon što ga odobri parlament.

Ministarka odbrane Kanade Anita Anand tvitovala je u nedelju uveče da je prvi nemački tenk Leopard, koji je ta zemlja donirala Ukrajini, stigao u Poljsku. To je deo šireg dogovora ukrajinskih zapadnih saveznika da pomognu Ukrajini da porazi Rusiju.

Obuka za ukrajinsku vojsku trebalo bi da počne "uskoro“, rekla je Anand, dok saveznici pokušavaju da pripreme ukrajinske snage pre predstojeće ofanzive.

Nastavlja se rusko granatiranje

Ukrajinska predsednička kancelarija saopštila je u ponedeljak da je najmanje jedan civil ubijen, a još deset ranjeno u ruskom granatiranju u protekla 24 sata.

Petoro je povređeno tokom granatiranja grada Harkova, u kojem su ruske granate pogodile stambene zgrade i univerzitet, saopštila je predsednička kancelarija.

Rusi su ponovo pucali na mete preko reke Dnjepar iz nuklearne elektrane Zaporožje koju su okupirali Rusi, i tom prilikom su oštećene stambene zgrade i strujne linije u Nikopolu i Marhanetu, saopštile su ukrajinske vlasti.

Ruske snage okupirale su Zaporožje, najveću evropsku nuklearnu elektranu, početkom rata a redovno bombardovanje tog područja izazvalo je veliku zabrinutost.

Šef agencije UN-a treba da poseti Moskvu ove nedelje da bi razgovarao o bezbednosti u Zaporožju.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi planira da "nastavi konsultacije usmerene na postizanje sporazuma i implementaciju nuklearne bezbednosne zone oko elektrane", izjavio je portparol Fredrik Dal.

XS
SM
MD
LG