Linkovi

Zelenski: Situacija na frontu izuzetno teška


Kuća uništena u ruskom raketnom napadu u Kijevskoj oblasti (Foto: AP/Roman Hrytsyna)
Kuća uništena u ruskom raketnom napadu u Kijevskoj oblasti (Foto: AP/Roman Hrytsyna)

Ukrajinske snage u petak su se borile protiv ruskih trupa koje pokušavaju da se probiju na istoku i sjeveroistoku, prije nego što Kijevu stignu tenkovi iz zapadnih zemalja. Ukrajinski zvaničnici saopštili su da borbe pokazuju da je Ukrajini potrebno više oružja da bi spriječila napredovanje okupatora.

Kabinet ukrajinskog predsjednika takođe je saopštio da je u najnovijim ruskim napadima poginulo najmanje 10 civila, a ranjeno 20, dok zemlja pokušava da se oporavi od ranijeg talasa udara raketama i bespilotnim letjelicama.

Regionalni zvaničnici saopštili su da su najveću štetu pretrpjeli gradovi i sela na istoku i jugu koji su u dometu ruske artiljerije, da je šest osoba stradalo u Donjecku, dvoje u Hersonskoj, a dvoje u Harkovskoj oblasti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u petak poručio da je situacija na frontu "izuzetno teška", naročito u istočnom regionu Donjeck gdje je Rusija intenzivirala ofanzivu.

"Okupatori ne napadaju samo naše pozicije, već namjerno i medotično uništavaju gradove i sela oko njih, artiljerijom, vazdušnim napadima, raketama. Ruskoj vojsci ne nedostaje smrtonosnih sredstava i može se zaustaviti samo silom", rekao je Zelenski u video obraćanju.

U četvrtak je 11 osoba poginulo u napadima koji se smatraju odgovorom Rusije na obećanje zapadnih zemalja da će Ukrajini poslati tenkove.

Nakon višenedeljnog oklijevanja, Sjedinjene Države i Nemačka saopštile su da će Kijevu poslati desetine savremenih borbenih tenkova da bi pomogle da se potisnu ruske snage.

Poljska je u petak obećala da će Ukrajini poslati dodatnih 60 tenkova, uz 14 nemačkih "Leoparda 2" koje je već najavili da će isporučiti.

Očekuje se da će obje strane na proljeće pokrenuti ofanzivu, mada Vašington savjetuje Ukrajinu da to ne radi dok ne dobije najnovije isporuke oružje i njene snage ne prođu obuku, što bi moglo da potraje nekoliko mjeseci.

Rusija je optužila SAD "da ubacuju oružje u Ukrajinu" i saopštila da američki predsjednik Džo Bajden može da okonča sukob, ali da to ne radi.

Ukrajinski predsjednik zahavalio se saveznicima na podršci i ponovo pozvao na uvođenje oštrijih sankcija Moskvi i na više oružja u 12. mesecu rata.

"Ovo zlo, ova ruska agresija može i zaustaviće se samo uz adekvatno oružje. Teroristička država neće razumjeti ništa drugo", poručio je Zelenski u video obraćanju u četvrtak veče.

Nekoliko sati nakon obraćanja Zelenskog, ukrajinski zvaničnici saopštili su da se žestoke borbe vode na sjeveroistoku i istoku zemlje, ali da se ukrajinske snage ne povlače.

U međuvremenu, milioni Ukrajinaca suočeni su sa restrikcijama struje posle napada u četvrtak u kojima je pogođena energetska infrastruktura.

Moskva, koja demantuje da gađa civilnu infrastrukturu, saopštila je da su napadi bili usredsređeni na "objekte ukrajinskog odbrambenog kompleksa i transportnog sistema" i da su ograničeni kapaciteti Ukrajine da popravlja vojnu opremu i prebacuje oružje koje su joj poslali saveznici. Rojters nije mogao da iz nezavisnih izvora potvrdi informacije sa ratišta.

XS
SM
MD
LG