Linkovi

Ruske snage tvrde da napreduju na istoku, Zelenski upozorava na "veliku osvetu" Rusije


Ukrajinske spasilačke ekipe pretražuju ruševine zgrade u Harkovu (Foto: SERGEY BOBOK / AFP)
Ukrajinske spasilačke ekipe pretražuju ruševine zgrade u Harkovu (Foto: SERGEY BOBOK / AFP)

KIJEV - Rusija je počela "veliku osvetu" zbog ukrajinskog otpora njenoj invaziji, rekao je u ponedeljak ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, dok ruske snage tvrde da su napredovale na istoku.

Zelenski nedeljama upozorava da Moskva planira da intenzivira napad na Ukrajinu nakon gotovo dvomesečnog zastoja duž linije fronta širom juga i istoka. Na istoku Ukrajine u ponedeljak su nastavljene žestoke borbe, a u ruskom granatiranju je poginulo petoro civila, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Zelenski je rekao da su ruski napadi na istoku neumoljivi uprkos teškim gubicima na ruskoj strani, i ocenio da je reč o odmazdi za ukrajinske uspehe u potiskivanju ruskih snaga iz prestonice, severoistoka i juga.

"Mislim da Rusija zaista želi svoju veliku osvetu, Mislim da su je počeli. Svakog dana ili dovode više regularnih trupa ili vidimo povećanje broja "vagnerovaca", rekao je Zelenski novinarima u lučkom gradu Odesa.

Zelenski je prethodno ocenio da se Ukrajina suočava sa teškom situacijom u Donjecku i da su joj potrebni brže snabdevanje oružjem i nove vrste naoružanja.

„Situacija je veoma teška. Bahmut, Vuhledar i drugi sektori u Donjeckoj oblasti – stalne su mete ruskih napada. Rusija želi da se rat oduži i iscrpi naše snage. Moramo da ubrzamo snabdevanje i otvorimo nove opcije naoružanja za Ukrajinu", kazao je Zelenski.

Grafit u Buči, januar 2023.
Grafit u Buči, januar 2023.

Ukrajinski generalštab je u saopštenju naveo da su ukrajinske snage uspele da odvrate ruski napad u Bahmutu, dok su borbe intenzivnije u Vuhledaru jugozapadno od tog grada.

Denis Pušilin, administrator delova Donjecka pod ruskom kontrolom, rekao je da su njegove snage napravile uporište u Vuhledaru, prenosi TASS. Dan ranije, vođa plaćeničke Vagner grupe saopštio je da su njegovi borci osvojili Blahodatne, selo severno od Bahmuta. U ponedeljak je saopšteno da plaćenici delimično kontrolišu rutu za snabdevanje koja vodi do Bahmuta.

Kijev je saopštio da su ukrajinske snage odbile napade na Blahodatne i Vuhledar. Rojters nije mogao da iz nezavisnih izvora potvrdi informacije sa ratišta. Međutim, lokacije borbi nagoveštavaju jasno, ali postepeno, napredovanje ruskih snaga posle dva meseca zastoja na frontu.

Ukrajinski vojni analitičar i pukovnik Nikola Salamaha objasnio je zbog čega je taj grad važna tačka.

„Sa ove lokacije kontrolišemo praktično ceo železnički sistem koji Rusi koriste za logistiku. Grad se nalazi na visini i tu je stvoreno izuzetno snažno odbrambeno čvorište“, kaže Salamaha i dodaje da Rusi rade isto što u Bahmutu - izvode napade u talasima.

Ruski napadi na istočne gradove usledili su pošto je najmanje 11 osoba ubijeno u raketnim udarima na Kijev - što je viđeno kao odgovor Moskve na najave Nemačke i SAD da će Ukrajini poslati tenkove.

Dve zemlje su prošle nedelje potvrdile da će poslati Ukrajini desetine tenkova, čime su otvorile put i drugim zemljama da slede njihov primer.

Ukrajina želi da ubrza isporuku teškog naoružanja jer se očekuje da će obe strane u ratu pokrenuti prolećne ofanzive u narednim nedeljama.

U toku su i razgovori Kijeva i njegovih saveznika o zahtevima Ukrajine za rakete dugog dometa, rekao je u subotu visoki savetnik Zelenskog. Ukrajina je takođe zatražila američke borbene avione F16.

Ruska novinska agencija RIA citirala je zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova koji je rekao da, pošto su SAD odlučile da isporuče tenkove Ukrajini, nema smisla da Rusija razgovara sa Kijevom ili njegovim zapadnim „gospodarima“.

Amerika će Ukrajini poslati svoje tenkove "Ejbrams"
Amerika će Ukrajini poslati svoje tenkove "Ejbrams"

Međutim, portparol Kremlja je rekao za RIA Novosti da je ruski predsednik Vladimir Putin "otvoren za kontakte sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom".

Berlinski dnevnik Tagšpigel citirao je Šolca, koji je takođe rekao da će "ponovo razgovarati sa Putinom, jer je neophodno razgovarati“.

„Na Putinu je odgovornost da povuče trupe iz Ukrajine kako bi okončao ovaj užasni, besmisleni rat koji je već koštao stotine hiljada života“, dodao je nemački kancelar.

Rusija tvrdi da je pokrenula „specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini kako bi se odbranila od neprijateljskog Zapada i „denacifikovala“ zemlju. Ukrajina i njeni saveznici kažu da je invazija bila ničim izazvan akt agresije.

XS
SM
MD
LG