Linkovi

Evropa šalje tenkove u ključnom trenutku rata u Ukrajini


Europe Scrambles to Deliver Tanks in ‘Pivotal’ Moment for Ukraine War
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Nemačka i njeni evropski saveznici planiraju da pošalju oko 80 tenkova "Leopard 2" u Ukrajinu u narednim nedeljama, navodi Berlin, koji je ove nedelje najavio promenu politike posle intenzivnog pritiska Kijeva i njegovih zapadnih partnera.

Leopard 2 se smatra jednim od najmoćnijih tenkova na svetu i veoma je pogodan za sukob u Ukrajini.

Britanija i Sjedinjene Države takođe šalju desetine svojih glavnih borbenih tenkova. Ova odluka označava značajan korak u isporuci zapadnog oružja Ukrajini i NATO je smatra ključnim momentom u ratu. Međutim smatra se da je to i korak koji takođe uvlači zapadne zemlje dublje u sukob.

Isporuka u martu

Nemačka ne samo da planira da pošalje 14 tenkova, već je dozvolila i saveznicima da pošalju svako svoje Leoparde - tenkove nemačke proizvodnje. Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da bi tenkovi trebalo da budu isporučeni do kraja marta.

"Moj primarni zadatak sada je da uđem u pregovore sa odbrambenom industrijom u cilju značajnog ubrzanja vremena nabavke", rekao je Pistorijus u četvrtak tokom posete kampu za obuku vojske. "Ako pogledate municiju, tu je i pitanje količine... Takođe ću održati početne razgovore sa industrijom oružja o ovom pitanju, verovatno već sledeće nedelje", dodao je on.

Poljska, Španija, Norveška i Finska su sve saopštile da su spremne da pošalju tenkove Leopard 2. Kanada je u četvrtak saopštila da će poslati četiri tenka u Kijev.

Nemačka je u sredu saopštila da bi ukupno trebalo da budu poslata dva bataljona, odnosno oko 80 vozila.

Vreme i strategija

Pored toga, Ukrajina će dobiti 14 britanskih tenkova "Čelindžer 2" u narednim nedeljama i 31 američki tenk "Ejbrams" iz Sjedinjenih Država kasnije tokom godine.

Ukrajinskim trupama biće potrebno nekoliko nedelja obuke na različitoj opremi, rekao je Džon Lof, saradnik programa Rusija i Evroazija u londonskom institutu za politiku "Čatam haus".

US, German, British Tanks Bolster Ukraine’s Capabilities
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

"Ukrajinci su se pokazali kao, mislim, izvanredno sposobni da apsorbuju zapadnu vojnu pomoć. Ali za to je potrebno vreme, a vreme nije na njihovoj strani, s obzirom na to da je proleće iza ugla i da se očekuje da će Rusija krenuti u neki oblik velike ofanzive", rekao je Lof za Glas Amerike.

Ukrajina će morati da odluči kako da integriše tenkove u svoje oružane snage.

"Tenkovi će napraviti pravu razliku", rekao je Ed Arnold, istraživač na Kraljevskom institutu ujedinjenih službi u Londonu, istraživačkom centru za odbranu i bezbednost u Velikoj Britaniji.

"Ukrajina će zapravo morati da odluči kako će koristiti ove tenkove . Da li ih stavljaju pravo u borbu čim budu dostupni? Ili ih integrišu u veće formacije, treniraju i uvežbavaju te veće formacije i provode malo više vremena integrišući ih u način na koji će da se bore, da bi onda potencijalno koristiti tokom leta", upitao je Arnold u razgovoru za novinsku agenciju Rojters.

'Ključni' momenat u ratu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg opisao je odluku o slanju tenkova kao "ključni trenutak".

"Moramo da obezbedimo teže i naprednije sisteme Ukrajini i to moramo učiniti brže", rekao je Stoltenberg.

Angela Stent, ekspertkinja za Rusiju na Univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu, rekla je da je isporuka zapadnih glavnih borbenih tenkova Ukrajini dodatni dokaz pogrešne procene ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Ono čemu se Vladimir Putin nada i čemu se nadao poslednjih nekoliko meseci jeste da će ova vrsta pretnje zastrašivanjem, a potom i umor Evropljana - posebno zbog uticaja koji sankcije imaju na njihove sopstvene ekonomije - da će sve te stvari izazvati transatlantsko jedinstvo i da će ga razbiti. Ali do sada nije. Videli smo suprotno", rekla je Stent Rojtersu.

Kijev je saopštio da mu je potrebno 300 tenkova - daleko više nego što će verovatno dobiti u narednim mesecima. Ukrajina takođe kaže da su joj potrebni zapadni borbeni avioni kao što je američki F-16 da bi pobedila rusku invaziju. Da li bi to mogla biti sledeća barijera koju Zapad mora da prevaziđe?

"Dok se vazdušne snage u Evropi i SAD modernizuju, imaju stariju opremu koju bi potencijalno mogli da daju Ukrajini. To bi bila još jedna eskalirajuća mera. Ali mislim da u ovom trenutku ono što žele da urade jeste da vide kako će se Ukrajina snaći sa tenkovima, a zatim proceniti odatle nadalje", rekao je Arnold.

XS
SM
MD
LG