Linkovi

Zelenski od EU zatražio oštriji stav o Rusiji, Putin podsetio na pobedu nad nacistima


Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim na konferenciji za novinare u Kijevu (Foto: Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS?
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim na konferenciji za novinare u Kijevu (Foto: Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS?

Ukrajina je u četvrtak pozvala Evropsku uniju da uvede nove sankcije Moskvi, nakon što su najviši zvaničnici EU doputovali u Kijev u znak solidarnosti sa Ukrajincima, ali bez nuđenja brzog puta ka članstvu tokom ruske invazije.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je po dolasku na dvodnevne razgovore u Kijev vozom, sa više od desetak visokih zvaničnika EU, obećala veću pomoć Ukrajini - vojnu, finansijsku i političku pre godišnjice invazije 24. februara.

"Rusija plaća veliku cenu (rata) kako naše sankcije podrivaju njenu ekonomiju, i vraćaju je unazad za generaciju. Nastavićemo da dodatno povećavamo pritisak", rekla je fon der Lajen na konferenciji za novinare sa Zelenskim.

"Evropa je uz Ukrajinu od prvog dana zato što znamo da se ovde ispisuje budućnost našeg kontinenta...ovo je borba za demokratije protiv autoritarnih režima", naglasila je predsednica EK.

Takođe je najavila da će u Hagu biti uspostavljen međunarodni centar za krivično gonjenje zločina agresije u Ukrajini koji će "koordinisati prikupljanje dokaza i biti dio zajedničkog istražiteljskog tima koji podržava agencija Eurojust"( za saradnju u krivičnom pravosuđu).

Zapad je uveo više oštre sankcija Rusiji od početka invazije na Ukrajinu 24. februara prošle godine, u pokušaju da umanji njene kapacitete da vodi rat u kojem su razoreni ukrajinski gradovi i sela, ubijene desetine hiljada ljudi, a milioni bili primorani da napuste domove.

Zelenski je rekao da je sa fon der Lajen razgovarao o 10. rundi sankcija EU protiv Rusije i zatražio uvođenje dodatnih kaznenih mera, navodeći da je njihov tempo "usporio" i da se Moskva adaptira na kaznene mere.

"To je zajednički evropski zadatak da umanji sposobnost Rusije da izbegava sankcije. I što se taj zadatak bolje ispuni, bliže ćemo biti porazu agresije Rusije Federacije", poručio je ukrajinski predsednik.

Fon der Lajen je rekla da će EU primeniti novi paket sankcija na prvu godišnjicu rata, najvećeg oružanog sukoba u Evropi od Drugog svetskog rata. Međutim, izbegla je da se obaveže da će biti ubrzano pristupanje Ukrajine EU koje će, kako se očekuje, trajati godinama.

Tim EU će u Kijevu razgovarati o slanju više oružja i novca Ukrajini, većoj dostupnosti ukrajinskih proizvoda na evropskom tržištu, pomoći zemlji da zadovolji energetske potrebe, jačanju sankcija Rusiji i krivičnom gonjenju njenih lidera zbog rata.

"Ovde smo zajedno da pokažemo da EU stoji uz Ukrajinu čvrsto kao i uvek. I da produbimo našu podršku i saradnju", napisala je predsednica Evropske komisije na Tviteru.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozef Borelj rekao je da je delegacija u Kijevu kako bi prenela "najjaču poruku EU podrške svim Ukrajincima koji brane svoju zemlju". On je dodao da je EU uz Ukrajinu od početka ruskog rata i da će "i dalje stajati uz vas da pobedite i obnovite".

Lideri EU i Ukrajine trebalo bi da se sastanu na samitu u petak kako bi razgovarali o odgovoru EU na sukob, naporima za rekonstrukciju i pomoć, globalnoj bezbednosti hrane i molbi Ukrajine za pridruživanje EU.

U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin je u Volgogradu - bivšem Staljingradu u kojem je sovjetska armija prije 80 godina, porazila nacističke snage - predvideo novu pobedu u Ukrajini. Putin je oštro kritikovao Nemačku zato što pomaže u naoružavanju Kijeva i poručio da je da je spreman da upotrebi celokupni ruski arsenal, uključujući i nuklearno oružje.

Ruski predsednik Vladimir Putin u Volgogradu (Foto: Sputnik/Kirill Braga/Kremlin via REUTERS)
Ruski predsednik Vladimir Putin u Volgogradu (Foto: Sputnik/Kirill Braga/Kremlin via REUTERS)

"Nažalost, vidimo da ideologija nacizma uz svom modernom obliku i manifestaciji ponovo direktno preti bezbednosti naše zemlje. Iznova moramo da odbijamo agresiju kolektivnog Zapada. Neverovatno je, ali je to činjenica: ponovo nam prete nemačkim tenkovima Leopard sa krstovima na njima", rekao je Putin u govoru.

Rusija nastavlja ofanzivu na istoku

Ukrajinski predsednik rekao je u svom noćnom obraćanju u sredu da Rusija pokušava da postigne neke dobitke na bojnom polju koje će pokazati na prvu godišnjicu rata 24. februara.

"U takvim okolnostima svi moramo da budemo posebno jedinstveni, posebno fokusirani na nacionalni interes, i kao rezultat toga, posebno otporni", rekao je Zelenski. "Uveren sam da ćemo takvi i ostati".

On je ukazao na ono što je nazvao povećanjem ofanzivnih akcija Rusije na istoku Ukrajine, rekavši da situacija "postaje još teža".

Ruske snage već mesecima pokušavaju da obezbede kontrolu nad Bahmutom, u Donjeckoj oblasti.

Spasioci rade na ruševinama stambene zgrade uništene u ruskom raketnom napadu, tokom ruskog rata protiv Ukrajine, u Kramatorsku, Ukrajina, 2. februara 2023.
Spasioci rade na ruševinama stambene zgrade uništene u ruskom raketnom napadu, tokom ruskog rata protiv Ukrajine, u Kramatorsku, Ukrajina, 2. februara 2023.

U obližnjem Kramatorsku, spasioci tragaju za preživelima nakon što je ruska raketa uništila stambenu zgradu. U napadu su poginule najmanje tri osobe, a ranjeno 20 osoba.

Sankcije SAD

Sjedinjene Države u sredu su stavile na crnu listu više poslovnih zvaničnika povezanih sa ruskim ratom protiv Ukrajine, ciljajući na trgovca oružjem, njegovog sina i grupu zastupničkih kompanija širom Azije, Evrope i Bliskog istoka, jer je pokušavao da pomognu Moskvi da nabavi više oružja za borbu dugu skoro već godinu dana.

Američki Sekretarijat za finansije objavio je sankcije protiv ruskog trgovca oružjem Igora Zimenkova, njegovog sina Džonatana i kompanija povezanih sa "mrežom Zimenkov" u Singapuru, na Kipru, u Bugarskoj i Izraelu, između ostalih zemalja.

"Očajnički pokušaji Rusije da iskoristi proksije za zaobilaženje američkih sankcija pokazuju da su sankcije učinile mnogo težim i skupljim za ruski vojno-industrijski kompleks da snabdeva Putinovu ratnu mašinu", rekao je zamenik sekretara finansija Voli Adejemo, misleći na ruskog predsednika Vladimira Putina.

Sekretarijat je imenovao 22 osobe i organizacije za koje je rekao da su povezane sa mrežom za izbegavanje sankcija koja podržava ruski vojno-industrijski kompleks. Tokom prošle godine, Sekretarijat za finansije je saopštilo da je sankcionisao više od 100 ljudi i subjekata koji su učestvovali u aktivnostima zaobilaženja međunarodnih sankcija i izvozne kontrole uvedene Rusiji.

Crna lista blokira sve američke račune koje oni poseduju i zabranjuje im da posluju u Sjedinjenim Državama i sa Amerikancima.

"Ciljanje proksija je jedan od mnogih koraka koje su Sekretarijat za finansije i naša koalicija partnera preduzeli i nastavljaju da preduzimaju, kako bi pooštrili sprovođenje sankcija protiv ruskog odbrambenog sektora, njegovih darodavaca i pristalica", rekao je Adejemo.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i AFP.

XS
SM
MD
LG