Linkovi

Racije u kući ukrajinskog milijardera, bivšeg ministra, poreskoj službi


ARHIVA: Ukrajinski tajkun Igor Kolomojski (Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko)
ARHIVA: Ukrajinski tajkun Igor Kolomojski (Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko)

Bezbednosne službe pretresle su u sredu kuću jednog od najistaknutijih ukrajinskih milijardera - koji se smatrao jednim od sponzora ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog - u okviru, kako vlasti navode, obračuna sa korupcijom u ratnom periodu.

Na fotografijama, objavljenim na društvenim mrežama, Igor Kolomojski stoji pored pripadnika bezbednosne službe u svom domu.

Ukrajinska bezbednosna služba (SBU) saopštila je da je otkrila proneveru od više od milijardu dolara u najvećoj ukrajinskoj naftnoj kompaniji "Ukrnafta" i njenoj najvećoj rafineriji "Ukrtanafta". Kolomojski, koji je dugo negirao da je počinio bilo kakvo krivično delo, u jednom trenutku je imao udeo u obe firme koje od novembra kontroliše država, pod zakonom o vanrednom stanju.

Odvojene racije izvedene su u poreskoj službi i kući Arsena Avakova, ministra unutrašnjih poslova od 2014. do 2021. godine. SBU je saopštila da se obračunava sa "ljudima čiji potezi nanose štetu bezbednosti države u nizu oblasti".

"Svaki kriminalac, koji se usuđuje da nanese štetu Ukrajini, naročito u ratnim uslovima, mora jasno da razume da ćemo mu staviti lisice na ruke", rekao je šef ukrajinske bezbednosne službe Vasil Maljuk na zvaničnom Telegram kanalu.

Kancelarija glavnog tužioca saopštila je da su direktori Ukrtanafta obavešteni da su pod sumnjom, kao i bivši ministar energetike, bivši zamenik ministra odbrane i drugi zvaničnici.

Kolomojski, protiv kojeg se u SAD vodi slučaj za prevaru, godinama je u središtu optužbi za korupciju i sudskih sporova, za koje su zapadni donatori naveli da se moraju rešiti da bi Kijev dobio pomoć.

Zelenski, koji se prvo proslavio kao zvezda serije na TV stanici Kolomojskog, dugo je obećavao da će se osloboditi ukrajinskih takozvanih oligarha, ali je bio suočen sa optužbama da nije odlučno delovao protiv svog bivšeg sponzora.

U obraćanju prije racija, Zelenski je aludirao na nove anti-korupcione mere uoči samita Evropske unije u petak, na kojem se očekuje da Kijev zatraži čvrste korake ka članstvu u EU.

"Pripremamo nove reforme u Ukrajini. Reforme koje će na mnoge načine promeniti društvenu, pravnu i političku realnost, čineći je humanijom, transparentnijom i efektnijom", rekao je ukrajinski predsednik.

Ukrajina čeka oružje dugog dometa

Rusija je u sredu saopštila da isporuke oružja dugog dometa Ukrajini neće odvratiti ruske snage, već će povećati tenzije i eskalirati sukob.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov reagovao je na izveštaje da SAD pripremaju novu rundu pomoći koja će uključivati rakete dugog dometa, kako bi pomogla ukrajinskim snagama da se izbore sa ruskom invazijom.

Rojters je preneo, pozivajući se na dvojicu neimenovanih zvaničnika, da je oružje sa dometom od 150 kilometara deo paketa američke pomoći, koji će biti objavljen ove nedelje.

Očekuje se da će deo paketa biti i protivtenkovsko oružje Džavelin, sistemi protiv dronova i artiljerije, oklopna vozila, oprema za komunikaciju i medicinske potrepštine za tri poljske bolnice.

Mihailo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, napisao je na Tviteru da svaka faza rata zahteva određeno oružje.

On je rekao da već postoji koalicija partnera koji pomažu Ukrajini da nabavi i osposobi tenkove, i da se „razgovara o raketama većeg dometa i snabdevanju borbenim avionima“.

Ukrajinski ministar odbrane Oleski Reznikov rekao je u sredu, dan nakon sastanka sa francuskim zvaničnicima, da je zahvalan Francuskoj što je obezbedila haubice, rakete za PVO i oklopna vozila, kao i gorivo, opremu i obuku za ukrajinske vojnike.

SAD i Nemačka obećale su prošle nedelje da će poslati tenkove u Ukrajinu, nakon što je Nemačka nedeljama oklevala oko slanja svojih tenkova Leopard 2.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba ocenio je da je desetak zemalja obećalo više od 100 tenkova, što je opisao kao „prvi talas doprinosa“.

Ukrajinski zvaničnici su pozvalizapadne saveznike da pošalju borbene avione kako bi bolje odgovorili na ruski napad, ali do sada na te pozive nema pozitivnog odgovora.

XS
SM
MD
LG