Linkovi

Vučić i Zeman osudili rusku agresiju u Ukrajini


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je svečani doček odlazećem predsedniku Češke Milošu Zemanu (foto: Fonet)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je svečani doček odlazećem predsedniku Češke Milošu Zemanu (foto: Fonet)

Porukom da je zbog svoje izjave o Kosovu jedan od najpopularnijih evropskih političara u Srbiji predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je odlazećeg predsednika Češke Miloša Zemana koji je doputovao u dvodnevnu posetu Srbiji, koja će ujedno biti i njegova poslednja inostrana poseta na kraju drugog predsedničkog mandata.

Srećan sam što sam imao priliku da ugostim Zemana, ono što je rekao pre dve godine o KiM ostalo je u srcima svakog građanina, teško da poznajem predsednika u Evropi koji ima takvu popularnost kao Zeman u Srbiji”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Češke i dodao da je time pokazao hrabrost kakvu niko u Evropi nije pokazao i kako veliki i hrabri ljudi mogu da prave istoriju.

Zeman se 2021. godine javno izvinio Srbiji za bombardovanje 1999. godine, kada je kao premijer Češke odobrio intervenciju NATO u Srbiji.

Miloš Zeman i Aleksandar Vučić o Ukrajini
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Nakon svečanog dočeka Zemana ispred Palate Srbija dva predsednika su potpisali zajedničku deklaraciju o jačanju kulturne saradnje i uspostavljanju i obnavljanju Češkog doma u Beogradu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Vučić je rekao da je sa Milošem Zemanom razgovarao o situaciji u Ukrajini i, kako je dodao – “saglasni smo u tome, osuđujemo upad i invaziju Rusije jer poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine”.

Predsednik Zeman i ja osuđujemo upad Rusije u Ukrajinu, poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, slaćemo i dalje humanitarnu pomoć Ukrajini. Srbija je jedina koja nije uvodila sankcije Ruskoj Federaciji, to je jedinstven stav u Evropi i lako ga je objasniti kada pogledate sa kakvim se mi izazovima suočavamo kada je reč o našem intergitetu i suverenitetu, ko nas podržava u Savetu bezbednosti UN. A imali smo i iskustva sa sankcijama tokom devedesetih godina”, rekao je Vučić medijima.

Zeman je rekao da ceni to što je Srbija osudila rusku agresiju u Ukrajini, jer se ne može dozvoliti da bilo koja zemlja bez razloga napadne svog suseda.

Po njegovim rečima sličnu, izbalansiranu politiku vodi Kina, zbog čega bi, kako smatra Zeman mogla da odigra ulogu u kreiranju mira.

To sam danas rekao Vučiću, a treća zemlja koja bi mogla da ima ulogu medijatora je Turska”, rekao je Zeman, podsećajući na njenu ulogu u sporazumu o žitu.

U demokratiji kad se slažu mišljenja u svakom detalju, onda je to sumnjivo. Naravno da razumem stav Srbije, njenu neutralnost. Austrija je neutralna i članica EU. Već sam rekao i ponavljam da upravo taj položaj neutralnosti Srbije, koja ne podržava sankcije Rusije može i biti prednost za eventualnu ulogu medijatora. Posrednik ne sme jasno da stoji na jednoj ili drugoj strani”, rekao je Zeman i naglasio da je nastojao da Češka opozove odluku o priznanju Kosova.

Politička situacija se promenila, takva je demokratija i prevagnule su snage koje su priznale Kosovo, a ja nisam diktator, već demokratski izabran predsednik. Pozdravio sam činjenicu da je Hašim Tači već dve godine u istražnom zatvoru, kao i drugi pripadnici OVK”, istakao je predsednik Češke i objasnio da je pre dve godine, tokom Vučićeve posete Pragu, rekao da se izvinjava što je Češka kao poslednja zemlja članica NATO dala saglasnost za prelet aviona za bombardovanje Srbije i zamolio da mu se oprosti.

“Namerno sam to rekao u Pragu, a niko od čeških medija i političara to nisu napadali”, rekao je Zeman i istakao da je osudio bombardovanje Srbije, ali i napuštanje Avganistana.

Govoreći o privrednim odnosima dve zemlje Vučić je istakao da je u poslednjih deset godina trgovinska razmena Srbije i Češke je povećana 2,8 puta:

Trgovinska razmena sa Češkom iznosi 1,7 milijardi evra prošle godine, a očekujemo da pređemo dva milijarde ove godine”, rekao je još Vučić. On je posebno pomenuo saradnju u oblasti namenskih industrija i istakao da Srbija ne prodaje oružje ni Ukrajini ni Rusiji, već svima drugima.

XS
SM
MD
LG