Linkovi

Zašto se Hersonska oblast smatra strateškom nagradom?


Ukrajinski vojnici u Hersonskoj oblasti (Foto: REUTERS/Viacheslav Ratynskyi)
Ukrajinski vojnici u Hersonskoj oblasti (Foto: REUTERS/Viacheslav Ratynskyi)

Stanovnici Hersona u petak su pozdravili ukrajinske trupe koje su ušle u centar grada nakon što je Rusija napustila jedinu regionalnu prijestonicu koju je osvojila od početka invazije u februaru.

Rusija je saopštila da se u potpunosti povukla preko rijeke Dnjepar i da nije izgubila ni jednog vojnika, dok Ukrajinci tvrde da je povlačenje bilo haotično, da su Rusi skidali uniforme, a da su se neki udavili dok su pokušavali da pobjegnu.

Postoji nekoliko razloga zašto je taj region strateški važan za tok ruskog rata u Ukrajini.

Kapija Krima

Hersonska oblast se graniči sa Krimom i za Moskvu predstavlja kopneni most do poluostrva u Crnom moru kojeg je ilegalno anektirala 2014. godine. Zbog ponovnog uspostavljanja ukrajinske kontrole nad velikim djelovima Hersonske oblasti, Rusija bi bila lišena tog kopnenog koridora.

Ukrajinska artiljerija dugog dometa bi takođe bila bliža Krimu koji Moskva smatra ključnim za njene interese.

Na poluostrvu, čiju aneksiju Putin smatra jednim od ključnih uspjeha tokom više od dvije decenije na vlasti, nalazi se ogromna ruska vojna sila i Crnomorska flota, koju Rusija koristi da projektuje moć na Mediteranu i Bliskom istoku.

Zalihe pijaće vode

Ako Ukrajina ponovo uspostavi kontrolu u Hersonskoj oblasti, bilo bi ugroženo i snabdijevanje Krima vodom.

Nakon što je Moskva zauzela Krim, Kijev je blokirao snabdijevanje vodom preko jednog kanala iz Dnjepra. Kada je Rusija okupirala djelove Hersonske oblasti i susjednog Zaporožja ka istoku, odmah je ukinula tu blokadu. Rusiji je potrebna voda za lokalno stanovništvo, navodnjavanje i za brojne vojne objekte.

Logističke rute

Hersonska oblast obuhvata i ušće rijeke Dnjepar. Regionalna prijestonica, grad Herson, je na zapadnoj obali, preko puta rijeke od ostatka regiona. To je bilo jedino mjesto na zapadnoj obali gdje su bile ruske trupe koje su proteklih mjeseci pojačane.

Ukrajinske snage gađale su mostove preko rijeke da bi spriječile Moskvu da snabdijeva svoje trupe. Ako Rusija izgubi jedino utočište na zapadnoj obali rijeke, Ukrajina će biti u boljoj poziciji da napadne druge ruske lance snabdijevanja i da dovede u pitanje rusku kontrolu nad drugim okupiranim djelovima juga, kao što su Zaporoška oblast gdje su ruske trupe okupirale nuklearnu elektranu.

"Desna (zapadna) obala je važna za obje stranke - za Rusiju da bi osigurala čvrstu odbranu Zaporožja, i za Ukrajinu da bi oslobodila taj pravac i odsjekla te tri važne rute: kopneni koridor do Krima, snabdijevanje vodom i povratak kontrole nad nuklearnom elektranom", ističe vojni analitičar Oleh Ždanov.

Simbolički značaj

Grad Herson je jedina regionalna prijestonica koju su ruske snage osvojile od početka invazije 24. februara. Njegov gubitak predstavljao bi veliki simbolički udarac za Kremlj i sugeriso da Rusija - za sada - nije uspjela da napreduje ka gradovima Mikolajev i Odesa koje je pokušavala da osvoji, ističe vojni analitičar Oleksander Musijenko.

"Jasno je da će gubitak Hersona imati posljedice po ruski imidž i da će se posmatrati negativno u samoj Rusiji", smatra Musijenko.

Kontrola nad Crnim morem

Hersonska oblast, sa predratnom populacijom od više od milion, nalazi se na Crnom moru. Ako Kijev ponovo uspostavi kontrolu u tom području, to bi mu pomoglo da povrati kontrolu i nad djelovima obale koja je ključna za izvoz hrane na strana tržišta.

XS
SM
MD
LG