Linkovi

Holandski sud osudio tri osobe na doživotni zatvor za obaranje leta MH17


Predsedavajući sudija Hendrik Stenhuis pregleda rekonstrukciju olupine MH17, Holandija, 26. maj 2021. ( Foto: REUTERS/Piroschka van de Vouv/Pool)
Predsedavajući sudija Hendrik Stenhuis pregleda rekonstrukciju olupine MH17, Holandija, 26. maj 2021. ( Foto: REUTERS/Piroschka van de Vouv/Pool)

Holandske sudije osudile su u četvrtak trojicu muškaraca za ubistvo zbog njihove uloge u obaranju leta MH17 Malezija Erlajnsa 2014. godine. Oni su u odsustvu osuđeni na doživotne zatvorske kazne, dok je četvrti osumnjičeni oslobođen optužbi.

U padu putničkog aviona iznad istočne Ukrajine poginulo je 298 putnika i članova posade.

Porodice žrtava stajale su plačući u sudnici tokom čitanja presude. Trojica osuđenih bili su bivši ruski obaveštajci Igor Girkin i Sergej Dubinski, te Leonid Harčenko, ukrajinski separatistički lider. Četvrti, Rus Oleg Pulatov, oslobođen je svih optužbi.

"Samo najoštrija kazna pristojna je za osvetu za ono što su osumnjičeni učinili, što je nanelo toliko patnje, tolikim žrtvama i tolikom broju preživelih rođaka", rekao je predsedavajući, sudija Hendrik Stenhuis, čitajući sažetak presude.

Holandski sud naveo je u četvrtak da je let MH17 Malezija Erlajnsa oboren raketom ruske proizvodnje BUK, ispaljenom sa polja u istočnoj Ukrajini i da je Rusija u to vreme imala kontrolu nad separatističkim snagama.

U to vreme, pomenuta oblast je bila poprište borbi između proruskih separatista i ukrajinskih snaga, preteče ovogodišnjeg sukoba.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. i tvrdi da je anektirala Donjecku oblast, u kojoj su olupina aviona i ostaci žrtava nekada bili razbacani po kukuruznim poljima. Sudija Stenhuis je rekao da osuđeni nisu uživali nikakav imunitet od krivičnog gonjenja jer nisu bili pripadnici ruskih oružanih snaga.

"Ne postoji razumna sumnja" da je MH17 oboren raketnim sistemom BUK, dodao je Stenhuis.

Predstavnici žrtava su rekli da je presuda važna prekretnica, iako su osumnjičeni i dalje u bekstvu. Veruje se da su svi u Rusiji, koja ih verovatno neće izručiti. Moskva poriče bilo kakvu umešanost ili odgovornost za obaranje MH17, a 2014. je takođe negirala prisustvo u Ukrajini.


Na konferenciji za novinare u Moskvi, zamenik portparola ministarstva inostranih poslova Ivan Nečajev izjavio da će vlada ispitati nalaze suda: "Proučićemo tu odluku jer je u svim ovim pitanjima svaka nijansa bitna".

Presretnuti telefonski pozivi koji su činili ključni deo dokaza protiv optuženih sugerišu da su oni verovali da su gađali ukrajinski borbeni avion. Od osumnjičenih, jedino se Pulatov izjasnio da nije kriv, preko advokata koje je angažovao da ga zastupaju. Ostali nisu prisustvovali suđenju.

Suđenje je održano po holandskim zakonima, imajući u vidu da je avion putovao od Amsterdama do Kuala Lumpura. Žrtve potiču iz 10 različitih zemalja - više od polovine su bili Holanđani. Istragu je vodila Holandija, uz učešće Ukrajine, Malezije, Australije i Belgije.

XS
SM
MD
LG