Linkovi

Zelenski: Oslobađanje Hersona "početak kraja"; Bajden: Značajna pobjeda za Ukrajinu


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u Hersonu (Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP)
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u Hersonu (Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski posetio je u ponedeljak novoosvojeni grad na jugu zemlje - Herson, što je najveća nagrada koju su do sada osvojile ukrajinske snage, gde je optužio ruske snage da su počinile ratne zločine pre nego što su pobegle prošle nedelje.

"Idemo napred", rekao je on vojnicima koji su stajali u formaciji ispred administrativne zgrade na glavnom gradskom trgu, gde su izašli i roditelji sa decom, neki gurajući kolica sa bebama, dok su neki mahali ukrajinskim zastavama ili stajali ogrnuti njima. "Spremni smo za mir, mir za celu našu zemlju".

Zelenski je zahvalio NATO-u i drugim saveznicima na njihovoj kontinuiranoj podršci u ratu protiv Rusije i rekao da je isporuka raketa iz Sjedinjenih Država napravila veliku razliku za Kijev.

"Zaista sam srećan, vidi se po reakciji ljudi, njihova reakcija nije inscenirana", rekao je ukrajinski predsednik.

Takođe je rusko povlačenje pozdravio kao "početak kraja rata" ali i priznao da ukrajinske snage plaćaju veliku cenu u naporima da potisnu ruske trupe. Nekoliko minuta pre nego što je stigao, iz centra Hersona se moglo čuti obližnje granatiranje, a pošto je okončao govor, gradom je odjeknulo još nekoliko eksplozija artiljerije.

Američki predsednik Džo Bajden pozdravio je povlačenje ruskih snaga iz Hersona.

"To je značajna pobeda za Ukrajinu. Značajna pobeda. I mogu samo da pozdravim hrabrost, odlučnost i kapacitet Ukrajinaca, ukrajinske vojske. Izvanredni su. Teško je u ovom trenutku reći šta će to (oslobađanje Hersona) značiti...Međutim, bio sam jasan da ćemo nastaviti da Ukrajincima dajemo kapacitete da se odbrane", rekao je Bajden koji u Indoneziji prisustvuje samitu G20.

Stanovnici Hersona sa radošću pozdravljaju pristigle ukrajinske trupe od petka, kada je Rusija napustila jedinu regionalnu prestonicu koju je zauzela otkako je Moskva započela svoju invaziju.

Stanovnik Hersona ljubi ukrajinskog vojnika, u centru Hersona, Ukrajina, 13. novembra 2022.
Stanovnik Hersona ljubi ukrajinskog vojnika, u centru Hersona, Ukrajina, 13. novembra 2022.

UN: Rusija odgovorna za odštetu Ukrajini

Generalna skupština Ujedinjenih nacija u ponedeljak je usvojila rezoluciju kojom se Rusija smatra odgovornom za odštetu Ukrajini.

U rezoluciji, koju su podržale 94 od 193 članica UN, navodi se da Rusija mora da se poziva na odgovornost za kršenje međunarodnog prava u ili protiv Ukrajine i da "mora da snosi pravne posljedice svih svojih međunarodnih nepravičnih činova, uključujući i odštetu za povredu izazvanu tim činovima".

Srbija je tokom glasanja bila uzdržana, dok je Crna Gora glasala za rezoluciju. Ukupno, 14 zemalja je glasalo protiv rezolucije - uključujući Rusiju, Kinu i Iran - dok su 73 bile uzdržane, među kojima Brazil, Indija i Južnoafrička Republika. O rezoluciji se nisu izjasnile sve članice.

Rezolucije Generalne skupštine UN su neobavezujuće, ali imaju političku težinu.

Dokazi o ruskim ratnim zločinima

U noćnom televizijskom obraćanju, Zelenski je rekao da su istražitelji već dokumentovali više od 400 ratnih zločina koje su Rusi počinili tokom svoje osmomesečne okupacije.

"Pronađena su tela poginulih civila i vojnika", rekao je on. "Ruska vojska je iza sebe ostavila isto divljaštvo kao u drugim regionima zemlje u koju je ušla".

Rojters je proteklih dana razgovarao sa stanovnicima u ranije okupiranim delovima oblasti Herson koji su opisali ubistva i otmice civila, ali nije nezavisno proverio takve izveštaje.

Rusija poriče da su njene trupe namerno gađale civile ili da su počinile zločine u okupiranim oblastima. Masovna grobnica pronađena su u nekoliko drugih delova Ukrajine koje su ranije okupirale ruske trupe, uključujući i neke sa civilnim telima koja pokazuju tragove mučenja, za šta Kijev krivi Moskvu.

"Odvedena u podrum"

Stanovnici koje je Rojters intervjuisao rekli su da su pokušavali da minimiziraju kontakt sa Rusima i da su znali za ljude koji su uhapšeni i zlostavljani zbog bilo kakvog uočljivog ukrajinskog patriotizma.

Ruski vojnici bi vam "prišli na ulici i pitali da li ste Ukrajinac ili Rus. Ako kažete Ukrajinac, odvedu vas", rekla je u nedelju Natalija Papernaja, 43-godišnja dizajnerka odeće.

Rusi su, kako je rekla, uhapsili njenu prijateljicu jer je fotografisala komšijski dom kako bi uverila vlasnike da je zgrada preživela eksploziju granate u blizini. Vojnici su njenoj prijateljici navukli kapuljaču preko očiju, zalepili je na jednom mestu, stavili je u podrum na jedan dan i tražili da znaju za koga slika.

"Nisu je dirali", rekla je Papernaja, ali je prijateljica je čula vriske drugih pritvorenika i nekih koji su bili primorani da uzvikuju parole hvaleći ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Tamo je bilo mnogo ljudi, žena i muškaraca", rekla je ona.

Jana Šapošnjikova (36) još jedna dizajnerka odeće, rekla je da je zakopala svoju žuto-plavu ukrajinsku zastavu.

"Ako ste nosili bilo šta žuto i plavo, mogli biste biti streljani ili pozvani u podrum gde bi vas mučili", rekla je ona.

Ona je rekla da je volonterka koju je poznavala i koja je dostavljala humanitarnu pomoć udaljenim oblastima odvedena u podzemni zatvor, lišena sna i tri dana ispitivana da li izveštava o ruskim položajima.

Stanovnici su Rojtersu opisali druge otmice i ubistva, uključujući jedan izveštaj o ubijenom komšiji i troje ljudi koje su vojnici odveli u selu Blahodatne severno od Hersona.

Nije bilo moguće proveriti te navode.

XS
SM
MD
LG