Linkovi

Ukrajina: Ruske trupe pljačkaju i zauzimaju kuće u Hersonu


Evakuacija civila iz Hersonske oblasti, koja je pod ruskom okupacijom (Foto:REUTERS/Alexey Pavlishak)
Evakuacija civila iz Hersonske oblasti, koja je pod ruskom okupacijom (Foto:REUTERS/Alexey Pavlishak)

Ukrajina je u ponedeljak optužila ruske snage da pljačkaju prazne domove u južnom gradu Hersonu i da u njima razmeštaju vojnike u civilu da bi se pripremili za ulične sukobe u okviru, kako se predviđa, jedne od najvažnijih bitki od početka ruske invazije, prenosi agencija Rojters.

Rusija je proteklih dana naložila evakuaciju civila iz Hersona uoči očekivane ofanzive ukrajinskih snaga koje pokušavaju da ponovo uspostave kontrolu nad tim gradom, jedinom regionalnom prestonicom koju je Moskva osvojila od februara.

Herson, u kojem je prije rata živjelo gotovo 300.000 ljudi, je u mraku i bez grijanja, nakon što je tokom proteklih 48 sati ukinuto snabdijevanje strujom i vodom okolnog područja, saopštile su obje strane.

Zvaničnici koje je postavila Rusija okrivili su Ukrajince za "sabotažu" i naveli da rade na tome da se obnovi snabdijevanje električnom energijom. Ukrajinski zvaničnici saopštili su da su Rusi oborili dalekovode i da neće biti struje dok ukrajinske snage ne zauzmu ponovo to područje.

Život u okupiranom Hersonu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

KIjev je saopštio da evakuacija iz Hersonske oblasti predstavlja deportaciju, što je ratni zločin. Moskva tvrdi da civile šalje na bezbjedno.

Ponovno zauzimanje Hersona, koji se nalazi na zapadnoj obali rijeke Dnjepar, je u fokusu ukrajinske kontraofanzive na jugu, koja je ubrzana od početka oktobra.

Informacije o situaciji u gradu se ne mogu potvrditi iz nezavisnih izvora. Ukrajinske snage, raspoređene na obližnjem frontu, rekle su agenciji Rojters proteklih dana da očekuju žestoke borbe sa ruskim vojnicima.

"Dok se stanovnici Hersona prisilno deportuju iz svojih domova, ruska vojska i oficiri Federalne službe bezbjednosti rade ono što najviše vole - pljačkaju njihove kuće", tvitovao je u ponedeljak savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak.

Iz ukrajinske vojske je tokom noći saopšteno da ruske snage "prerušene u civilnu odjeću, okupiraju domove civila i jačaju pozicije za vođenje uličnih borbi".

Rojters je od ruskih vlasti tražio komentar na ukrajinske tvrdnje. Moskva odbacuje optužbe da zloupotrebljava civile.

Rusija je poslala desetine hiljada vojnika u područje Hersona, ali je proteklih dana nagovještavala da bi mogla da se povuče. Zamjenik načelnika okupacione uprave, kojeg je postavila Moskva, Kiril Stremusov rekao je proške nedelje da će se ruske snage vjerovatno povući preko rijeke, što međutim visoki ruski zvaničnici nisu potvrdili.

Rusija je izgubila svu osvojenu teritoriju na sjeveru Ukrajine u nedeljama posle invazije, a proteklih mjeseci je pretrpjela velike gubitke na istoku i jugu. Ruski predsjednik Vladimir Putin je zbog toga naložio mobilizaciju stotina hiljada rezervista i najavio ankesiju okupiranih teritorija. U ponedeljak je saopštio da se 50.000 regruta već bori u Ukrajini.

Međutim, kako se povećava broj ruskih žrtava, raste i nezadovoljstvo u Rusiji zbog rata. Rusko ministarstvo odbrane je u ponedeljak preduzelo neuobičajen korak i demantovalo navode da je jedna elitna jedinica pretprjela katastrofalne gubitke u Ukrajini, nakon što su ruski vojni blogeri objavili otvoreno pismo preživjelih pripadnika 155. mornaričke pješadijske brigade Pacifičke flote.

U pismu, upućenom regionalnom guverneru Olegu Kožemjaku, marinci su saopštili da je njihova jedinica izgubila 300 pripadnika - koji su ubijeni, ranjeni ili nestali - i polovinu opreme.

Za to su okrivili generale koji hoće medalje i bonuse i koji ljude zovu "topovskim mesom".

Kožemjak je u video poruci potvrdio autentičnost pisma, ali je poručio da se gubici preuveličani.

"Kontaktirali smo komandante. Da, ima gubitaka, ima žestokih borbi, ali je to daleko od onog što je napisano u apelu", ustvrdio je guverner.

"Zbog kompetentnih poteza komandanata jedinice, samo jedan procenat marinaca je poginuo, 7 odsto je ranjeno, a mnogi od njih su se vratili na dužnost", saopšteno je iz ruskog ministarstva odbrane.

XS
SM
MD
LG