Linkovi

Rusija proglasila ratno stanje u okupiranim ukrajinskim oblastima; SAD: Očajnička taktika Moskve


Ruski predsednik Vladimir Putin na sednici Saveta bezbednosti (Foto: Sergei Ilyin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
Ruski predsednik Vladimir Putin na sednici Saveta bezbednosti (Foto: Sergei Ilyin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KIJEV/MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin proglasio je ratno stanje u četiri nelegalno anektirane ukrajinske oblasti - Donjecku, Lugansku, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

Putin nije izneo šta će detaljno podrazumevati ratno stanje, ali je rekao stupa na snagu u četvrtak. Njegovom odlukom se nalaže da vojska i policija u naredna tri dana podnesu predloge kako da se formira teritorijalna odbrana u četiri ukrajinske oblasti.

"Radimo na tome da završimo veoma teške i velike zadatke i obezbedimo Rusiji i njenom narodu sigurnu budućnost, da zaštitimo naše ljude. Oni koji su na prvoj liniji fronta ili se za to obučavaju, treba da znaju da imaju našu podršku i da naša cela, velika zemlja i jedinstven narod stoji iza njih", rekao je Putin u obraćanju javnosti posle sednice Saveta za bezbednost.

Gornji dom ruskog parlamenta brzo je usvojio odluku predsednika o proglašenju ratnog stanja. Nacrt zakona ukazuje na to da bi mogla da budu uvedena i ograničenja na putovanja i javne skupove, cenzura da bude pojačana, a ovlašćenja policije veća.

Odlukom se daju i veća ovlašćenja čelnim ljudima ruskih regiona, ali nije poznato koja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da Putinovo naređenje ne znači da će biti zatvorene granice Rusije, prenela je RIA Novosti.

Kijev je odbacio odluku Moskve.

"Primena ratnog stanja na teritorijama koje je Rusija okupirala trebalo bi samo posmatrati kao pseudo-legalizaciju pljačkanja ukrajinske imovine. To ne menja ništa za Ukrajinu: nastavićemo da oslobađamo teritorije", tvitovao je Mihailo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika.

Predsjednik Džo Bajden poručio je u sredu da je ruski predsjednik u “teškoj poziciji” i da zbog toga pribjegava brutalnosti.

Mislim da se Vladimir Putin našao u izuzetno teškoj poziciji i čini se da mu je jedino dostupno sredstvo da bude brutalan prema građanima u Ukrajini da bi pokušao da ih zastraši da se predaju”, rekao je Bajden.

Iz američkog Stejt departmenta saopšteno je da nije iznenađujuće to što je Rusija pribjegla "očajničkim taktikama" da bi pokušala da uspostavi kontrolu u okupiranim ukrajinskim regionima.

Zamjenik portparola Vedant Patel je na konferenciji za novinare poručio da je Rusija nepoželjna u tim oblastima i da Ukrajinci odbacuju rusku nelegalnu invaziju i okupaciju ukrajinske teritorije. Takođe je naglasio da Moskva nema legalno pravo nad suverenom ukrajinskom teritorijom i optužio Rusiju za ratne zločine.

"Bez obzira na to šta Kremlj kaže ili uradi, bez obzira na to šta pokušavaju da primene preko dekreta, papira, ili na drugi način - Krim, Donjeck, Herson, Lugansk i Zaporožje su ukrajinska suverena teritorija", naglasio je Patel.

Vladimir Putin je odluku doneo nakon apela ruskih zvaničnika da se civili iz četiri grada Hersonske oblasti evakuišu, jer se očekuje ukrajinska ofanziva.

Ruska državna televizija prikazala je snimke stanovnika kako u čamcima beže iz Hersona - sa leve na desnu obalu reke Dnjepar. Vladimir Saldo, guverner Hersonske oblasti kojeg je postavila Rusija - rekao je da će oko 50 do 60 hiljada ljudi biti premešteno tokom narednih 6 dana.

“Ukrajinska strana se priprema za veliku ofanzivu. Ruska vojska će odgovoriti na to, a tamo gde vojska dejstvuje, civilima nije mesto“, rekao je Saldo.

Novi komandant ruskih snaga u Ukrajini izjavio je da je njegova vojska pod pritiskom ukrajisnke ofanzive na jugu i istoku, u oblastima koje je Rusija nedavno anektirala.

“Situacija u područjima gde se odvija specijalna vojna operacija može se opisati kao napeta“, izjavio je komandant ruskih snaga Sergej Surovikin za televiziju Rusija 24.

Vladimir Rogov, član ruskog saveta u Zaporožju na jugu, kaže da su ukrajinske snage preko noći intenzivirale granatiranje grada Enerhodar, koji su takođe zauzeli Rusi. On je na Telegramu napisao da su pogođena predgrađa i blizina termoelektrane.

Ruski vojnici ispred elektrane u Hersonskoj oblasti
Ruski vojnici ispred elektrane u Hersonskoj oblasti

Sa druge strane, ukrajinski gradonačelnik Enerhodra, Dmitro Orlov, kaže da su za granatiranje odgovorni Rusi.

Ukrajinska vojska je saopštila da su ruske snage u protekla 24 sata lansirale rakete u nekoliko regiona, uključujući i Kijev i Zaporožje.

I Ukrajina i Rusija negiraju da gađaju civilne mete, a Kijev optužuje Moskvu za ratne zločine.

Sukobi u Ukrajini sada se intenzivno vode na jugu i istoku. Rusija je grupisala vojsku u Kupjansku i Limanu na istoku i području između Nikolajeva i mesta Krivi Ri u Hersonskoj oblasti – za koju komandant Surovikin kaže da je pod konstantnim napadom.

Surovikin je priznao da postoji opasnost da ukrajinska vojska uđe u grad Herson, sa zapadne obale Dnjepra. Rusija je na početku invazije osvojila Herson, koji je ujedno ostao i jedini veliki grad pod njenom komandom.

Rojters prenosi da je planirana evakuacija oko 10.000 civila dnevno i da će trajati oko šest dana. Rusija je saopštila da je evakuacija Ukrajinaca u Rusiju ili na teritoriju pod ruskom kontrolom dobrovoljna, ali stanovnici u mnogim slučajevima nemaju drugi izbor, prenosi AP.

Prema istrazi te agencije, ruski zvaničnici deportovali su hiljade ukrajinsk dece koja se podižu kao Rusi.

XS
SM
MD
LG