Linkovi

Blinken: Rusija nezainteresovana da okonča agresiju na Ukrajinu


Američki državni sekretar Entoni Blinken (Foto: Josh Edelson/Pool via REUTERS)
Američki državni sekretar Entoni Blinken (Foto: Josh Edelson/Pool via REUTERS)

Državni sekretar Entoni Blinken izjavio je Sjedinjene Države ne vide nikakve dokaze da je Rusija zainteresovana da okonča agresiju na Ukrajinu.

"Umesto toga Moskva se kreće u suprotnom smeru. Vašington bi razmotrio svaki vid napretka u diplomatiji ukoliko bi se takva mogućnost otvorila", rekao je Blinken u obraćanju medijima.

Prethodno je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio od Zapada da upozori Rusiju da odustane od miniranja brane čije uništenje bi poplavilo deo južne Ukrajine.

Zelenski je zahtev uputio u momentu priprema ukrajinskih snaga da potisnu ruske trupe iz okupiranog grada Hersona.

Ukrajinski predsednik je u televizijskom obraćanju rekao da su ruski vojnici postavili eksploziv unutar ogromne brane Nova Kahovka, koja čini veliki rezervoar, koji planiraju da detoniraju.

Potrebno je da svi u svetu deluju odlučno i hitro kako bi bio sprečen novi ruski teroristički napad. Uništenje brane značilo bi katastrofu velikih razmera“, rekao je Volodimir Zelenski.

Zelenski je od svetkih lidera zatražio da potencijalno miniranje brane tretiraju poput upotrebe oružja za masovno uništenje – sa sličnim posledicama kao i pretnje u slučaju ruske upotrebe nuklearnog ili hemijskog oružja.

Rusija optužuje Kijev da je raketirao branu i nameravao da je uništi što je, kako su ukrajinski zvaničnici ukazali, znak da bi Moskva mogla to učiniti i okriviti Kijev.

Kako izveštava agencija Rojters - nijedna strana nije pružila dokaze za svoje tvrdnje.

Reka Dnjepar deli Ukrajinu i na pojedinim mestima široka je nekoliko kilometara. Pucanje brane moglo bi da dovede do znatnog izlivanja vode prema Hersonu, gradu za koji ukrajinske trupe izražavaju nadu da će uskoro vratiti pod svoju kontrolu.

Eventualno miniranje brane uništilo bi sistem kanala koji navodnjava veći deo južne Ukrajine, uključujući i Krim, koji je Rusija nezakonito anektirala 2014.

U istom danu Pentagon je saopštio da je američki sekreta za odbranu Lojd Ostin razgovarao sa ruskim minisrom odbrane Sergejem Šojguom – ali su detalji njihovog razgovora, za sada, nepoznati.

XS
SM
MD
LG