Linkovi

Raša Tudej suspendovala voditelja posle izjave da je trebalo "udaviti ukrajinsku decu"


ARHIVA - Novinar Anton Krasovski na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu, 16. juna 2022.
ARHIVA - Novinar Anton Krasovski na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu, 16. juna 2022.

Ruski TV novinar Anton Krasovski izvinio se u ponedeljak zbog izjave da je ukrajinsku decu trebalo "baciti u reku da se udave", dok njegove komentare analizira državni Istražni odbor.

Prošle nedelje, u jednoj emisiji na kanalu Raša Tudej (RT), koji je pod državnom kontrolom, Krasovski je rekao da je ukrajinsku decu koja su Ruse doživljavale kao okupatore u vreme Sovjetskog Saveza "trebalo baciti pravo u reku sa snažnom strujom" i pustiti da se udave.

Ukrajina je u nedelju saopštila da Raša Tudej poziva na genocid i da treba da bude zabranjena u celom svetu. Margarita Simonjan, glavna urednica televizije, rekla je da je suspendovala Krasovskog zbog njegovih "odvratnih" komentara, i dodala da niko na televiziji RT ne deli njegova gledišta.

Krasovski je u jednoj objavi na društvenim medijima rekao da je "zaista posramljen".

"Pa, to se dešava, u živom ste programu, zanesete se i ne možete da se zaustavite. Tražim oproštaj od svih koje je šokirala moja izjava, rekao je.

Državna televizija, koja je pod snažnom kontrolom Kremlja, glasno je "navijala" za rusku invaziju na Ukrajinu, a često je pozivala predsednika Vladimira Putina da bude još agresivniji u pristupu ratu. Međutim, komentari Krasovskog su, po svemu sudeći, prešli granicu prihvatljivog što se tiče vlasti.

Istražni odbor, koji se bavi ozbiljnim krivičnim delima, rekao je da je pozvan da razmotri "oštre izjave" novinara i da će izraditi izveštaj o njima.

Krasovski je komentator koji se zalaže za ruski rat u Ukrajini, zbog čega mu je Evropska unija uvela sankcije. U emisiji prošle nedelje takođe je govorio o da je "decu trebalo ugurati u kolibe i spaliti" i šalio se na temu silovanja Ukrajinki.

"Vlade koje još nisu zabranile televiziju RT moraju da pogledaju ovaj odlomak", rekao je na Tviteru ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba, koji je svom tvitu dodao link za intervju.

On je rekao da bi Ukrajina "održala suđenje Krasovskom" zbog "agresivnog pozivanja na genocid."

U saopštenju na vebsajtu Raša Tudej, urednica Simonjan je navela: "Što se tiče dece u Ukrajini, kao i dece u Donbasu i sve druge dece, želim da se sve ovo završi što je pre moguće, kako bi mogli da ponovo žive i uče u miru - na jeziku koji smatraju svojim maternjim."

XS
SM
MD
LG