Linkovi

Putin podržao evakuaciju delova Hersonske oblasti, Zelenski optužio Rusiju za "energetski terorizam"


Civili evakuisani iz grada Hersona ukrcavaju se u autobus za Krim (Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko)
Civili evakuisani iz grada Hersona ukrcavaju se u autobus za Krim (Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko)

Ruski predsednik Vladimir Putin javno je u petak podržao evakuaciju civila iz delova Hersonske oblasti, na jugu Ukrajine, što je najnoviji znak ruskog povlačenja iz jednog od ukrajinskih područja gde se vode najžešće borbe, prenosi agencija Rojters.

"Naravno, oni koji žive u Hersonu trebalo bi da se sklone iz zone najopasnijih akcija, zato što civili ne bi trebalo da pate", rekao je Putin aktivistima koji podržavaju Kremlj, na obeležavanju Dana nacionalnog jedinstva.

Moskva je već počela da prebacuje građane iz područja koje kontroliše u Hersonu na zapadnoj obali reke Dnjepar, a ove nedelje je objavila i da će zona evakuacije obuhvatiti i tampon zonu od 15 kilometara na istočnoj obali. Međutim, ovo je prvi put da je Putin lično podržao evakuaciju.

Rusija je saopštila da prebacuje stanovnike na bezbedno zbog ukrajinske kontraofanzive, dok Kijev tvrdi da ruske mere obuhvataju prinudnu deportaciju civila sa okupiranih teritorija, što je ratni zločin. Moskva odbacuje te optužbe.

Putin se oglasio u trenutku kada ima sve više nagoveštaja da bi Rusija mogla da se priprema da napusti vojno uporište na zapadnoj obali Dnjepra, uključujući i regionalnu prestonicu Herson - što bi potencijalno moglo da bude među najvećim povlačenjem ruskih snaga tokom rata.

Kirill Stremousov, zamenik načelnika okupacione uprave u Hersonu - kojeg je postavila Rusija - u četvrtak je rekao da će se ruske snage verovatno povući sa zapadne obale. Kasnije je naveo da se nada da neće biti povlačenja, ali da se moraju "doneti neke teške odluke".

Stremusov je u petak na Telegramu objavo da je u Hersonu uveden 24-časovni policijski čas i da je to neophodno " da bi se grad" odbranio od "terorističkih napada".

Kijev je međutim oprezan u pogledu najava o povlačenju, navodeći da Rusija možda pokušava da postavi zamku za ukrajinske snage.

Regionalna prestonica Herson, koja je nalazi na zapadnoj obali na ušću Dnjepra, je jedini veliki grad koji je Rusija osvojila od početka invazije u februaru. Njegov gubitak bi predstavljao jedan od najvećih udaraca za ruske snage od početka rata.

Rusija spremna da puca na svoje vojnike?

Rusija je možda spremna da puca na svoje vojnike koji se povlače ili dezertiraju u Ukrajini, navodi se u dnevnom izveštaju britanskog Ministarstva odbrane o ratu Rusije protiv Ukrajine.

"Zbog niskog morala i nevoljnosti da se bore, ruske snage su verovatno počele da raspoređuju 'trupe za barijere' ili 'blokirajuće jedinice'", navodi se u obavještajnim podacima od petka.

"Ove jedinice prete da će pucati na sopstvene vojnike koji se povlače kako bi iznudili ofanzivu i korišćene su u prethodnim sukobima od strane ruskih snaga".

"Nedavno su ruski generali verovatno želeli da njihovi komandanti upotrebe oružje protiv dezertera, uključujući eventualno odobrenje vatre kako bi se ubili takvi prekršioci, posle upozorenja", saopštilo je ministarstvo odbrane. "Generali su takođe verovatno želeli da zadrže odbrambene pozicije do smrti".

Taktika pucanja na sopstvene dezertere, navodi ministarstvo, "verovatno svedoči o niskom kvalitetu, niskom moralu i nedisciplini ruskih snaga".

Energetski terorizam

U međuvremenu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za "energetski terorizam" nakon što su milioni građana ostali bez struje zbog ruskih napada na ukrajinsku energetsku mrežu.

Zelenski je u večernjem obraćanju u četvrtak rekao da je oko 4,5 miliona ljudi širom zemlje ostalo bez električne energije. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da 450.000 stanova u prestonici nije imalo struju u petak.

Ukrajinski vojnici ispaljuju granatu iz haubice FH-70, na liniji fronta u regionu Zaporožja, Ukrajina, 27. oktobra 2022.
Ukrajinski vojnici ispaljuju granatu iz haubice FH-70, na liniji fronta u regionu Zaporožja, Ukrajina, 27. oktobra 2022.

“Apelujem na sve stanovnike prijestonice: štedite struju što više možete, zato što je situacija i dalje teška", napisao je Kličko na Telegramu. Ukrajinska elektroprivreda najavila je restrikcije u Kijevu u petak.

Rusija je izvela više raketnih i napada bespilotnim letelicama na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, naročito proteklih nedelja. Zelenski je naveo da to pokazuje i slabost "neprijatelja".

"Ne mogu da pobede Ukrajinu na ratištu, zbog čega pokušavaju da slome naše ljude na ovaj način", poručio je Zelenski.

XS
SM
MD
LG