Linkovi

Šta znači rusko ratno stanje u okupiranim delovima Ukrajine?


ARHIVA - Ruske trupe u Hersonskoj oblasti (Foto: AP)
ARHIVA - Ruske trupe u Hersonskoj oblasti (Foto: AP)

Ruski predsednik Vladimir Putin u sredu je proglasio ratno stanje u četiri delimično okupirana ukrajinska regiona, za koje Moskva tvrdi da su pripojeni Rusiji.

Iako je Rusija jednostrano anektirala četiri regiona nad kojima nema punu kontrolu - Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje - uvodi ratno stanje kao da je reč o ruskim teritorijama.

Zakon na koji se Putin pozvao, iz 2002. godine, nikada nije bio primenjen i može da se implementira samo ako se Rusija suočava sa agresijom ili "neposrednom pretnjom agresije".

Ovo su moguće posledice Putinove odluke:

Mobilizacija

Ratno stanje u Rusiji automatski znači opštu ili delimičnu mobilizaciju trupa. Međutim, delimična mobilizacija je već održana u Rusiji i proširena na okupirane regiona, tako da nije jasno da li će biti regrutovano više vojnika.

U dekretu se navodi da će, za vreme ratnog stanja, vlasti imati ovlašćenja da sprovode mere "za ispunjenje potreba ruskih oružanih snaga" i da će se vršiti "teritorijalna odbrana".

Vitalij Kim, guverner Mikolajevskog regiona na jugu Ukrajine, rekao je da veruje da je cilj Putinovog dekreta da se Rusiji omogući da "mobiliše naše ljude koji su ostali" na okupiranoj teritoriji.

Primoravanje civila da služe u oružanim snagama okupatora smatra se kršenjem Ženevske konvencije.

Ograničavanje kretanja

Ratno stanje omogućava vlastima da ograniče kretanje i uvedu policijski čas, primoravajući ljude da ostanu u svojim domovima.

Ruski aktivista za ljudska prava Pavel Čikov rekao je da to takođe znači postavljanje kontrolnih punktova i provera vozila, dok vlasti imaju pravo da pritvaraju ljude na do 30 dana.

Zvaničnici u Hersonu, koje je postavila Rusija, već su najavili sedmodnevnu zabranu ulaska civila u taj region. Vladimir Saldo, koji je na čelu uprave koju je imenovala Rusija, rekao je da policijski čas za sada nije potreban, pre nego što je povrdio da vojska preuzima njegova ovlašćenja, prenosi ruska državna agencija TASS.

Relokacija

Ratno stanje može da znači i prinudno premeštanje stanovnika u druge regione, kaže Čikov. Ruski zakon dozvoljava privremeno "preseljenje" stanovnika u bezbedna područja i evakuaciju "objekata od ekonomskog, društvenog i kulturnog značaja".

Saldo je u sredu najavio da će od 50 do 60 hiljada ljudi biti evakuiano iz Hersonskog regiona tokom narednih šest dana, dok se intenzivira ukrajinska kontraofanziva.

Šef ruskog Saveta za bezbednost Nikolaj Patrušev rekao je u sredu da je 5 miliona stanovnika regiona Donbas i ostalih delova jugoistočne Ukrajine "pronašlo utočište" u Rusiji prethodnih godina zbog progona Kijeva, prenosi TASS.

Ukrajina je optužila Rusiju da deportuje ljude sa okupiranih teritorija. SAD su u septembru saopštile da je Rusija možda prinudno deportovala od 900.000 do 1,6 miliona Ukrajinaca i da je odgovorna za ratne zločine.

XS
SM
MD
LG