Linkovi

Opoziciona liderka: Belorusija nije ruski satelit


Opoziciona liderka Belorusije Svetlana Tihanovskaja razgovara sa šefom biroa Glasa Amerike u Njujorku Igorom Tihanenkom, 19. septembra 2022.
Opoziciona liderka Belorusije Svetlana Tihanovskaja razgovara sa šefom biroa Glasa Amerike u Njujorku Igorom Tihanenkom, 19. septembra 2022.

Beloruska opoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja ove godine prisustvuje zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kao članica delegacije neimenovane evropske zemlje. U ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike, Tihanovskaja je izjavila da Belorusiju ne treba posmatrati kao ruski satelit, iako ruski predsednik Vladimir Putin želi da je vrati u sovjetsku eru.

Svetlana Tihanovskaja je dobro upoznata sa globalnom političkom scenom. Međutim, nikada do sada nije uživo prisustvovala Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku.

"Ja ovde predstavljam Beloruse koji se bore protiv diktatora u našoj zemlji”, izjavila je.

Iako ne predstavlja aktuelnu vladu svoje zemlje, Tihanovskaja želi da prenese važnu poruku o njoj: "Ne stavljajte u isti koš Lukašenkov režim i narod Belorusije.”

Tihanovskaja ne želi da demokratski svet ima loše mišljenje o njenim zemljacima zbog postupaka beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je dozvolio ruskim snagama da koriste belorusku teritoriju za napad na Ukrajinu. Stručnjaci veruju da ona uspeva u tome.

"Aleksandar Lukašenko nema prava da predstavlja belorusko društvo. Belorusko društvo nije glasalo za njega 2020. Društvo je i dalje žrtva i talac tog režima. I ona je to uspela da dobro objasni”, ističe Pavel Slunkin iz Evropskog saveta za spoljnopolitičke odnose.

⁦Svetlana Tihanovskaja na skupu u organizaciji Atlantskog saveta u Njujorku, 19. septembra 2022, sa moderatorkom Melindom Hering.
⁦Svetlana Tihanovskaja na skupu u organizaciji Atlantskog saveta u Njujorku, 19. septembra 2022, sa moderatorkom Melindom Hering.

Dok Rusija trpi zapanjujuće gubitke na istoku Ukrajine, analitičari veruju da je sada pravo vreme za posetu Tihanovskaje Generalnoj skupštini.

"Ovo je sada važna tačka, pošto su Ukrajinci ostvarili određene uspehe u ratu”, navodi Dejvid Marpls sa Univerziteta Alberte.

Njegov kolega Dejvid Kremer, analitičar Predsedničkog centra Džordž Buš Mlađi, veruje da situacija u Ukrajini nije dobar znak za Aleksandra Lukašenka.

"Mislim da bi mogao da se nađe u ozbiljnim problemima, zato što Rusija možda neće moći da nastavi da ga podupire i podržava”, navodi Kremer.

Tihanovskaja ima slično mišljenje.

"Kada Ukrajinci pobeđuju, to znači da je Putin slab, a samim tim I Lukašenko je slab.”

Tihanovskaja je morala da napusti Belorusiju sa dvoje male dece u avgustu 2020, nakon što je Lukašenkov režim počeo da brutalno guši mirne proteste posle izbora. Većina zapadnih posmatrača je smatra legitimnom pobednicom predsedničkih izbora u Belorusiji te godine – u koje se uključila da zameni svog supruga, popularnog blogera, koji je uhapšen, i kasnije osuđen na 18 godina zatvora.

Uprkos svemu tome, i dalje je pristalica mirnih pokreta.

"I dalje verujem u mirno rešenje beloruske krize.”

Stručnjaci međutim kažu da su članovi protestnog pokreta u Belorusiji razočarani zbog neuspeha mirnih demonstracija i da od svojih lidera sada traže snažniju akciju.

"Većina demonstranata danas podržava upotrebu sile da bi došlo do promena u zemlji, jer uviđaju da su zbog mirnih protesta morali da pobegnu iz zemlje, a njihovi rođaci završili u zatvoru", kaže Pavel Slunkin.

Mnoge teme će se boriti za pažnju učesnika Generalne skupštine ali Tihanovskaja kaže da se nada da će usmeriti fokus svetskih lidera na beloruska pitanja, u nadi da će se politička kriza u njenoj zemlji rešiti na nenasilan način.

XS
SM
MD
LG