Linkovi

Ukrajinski političar na "crnoj listi" SAD zbog mešanja u izbore


Ukrajinski poslanik Andrej Derkač na konferenciji za novinare nazvanoj: "Objavljivanje činjenica o pritisku američke ambasade na ukrajinske vlasti da se umešaju u izborni proces u SAD", 9. oktobra 2019. u Kijevu.
Ukrajinski poslanik Andrej Derkač na konferenciji za novinare nazvanoj: "Objavljivanje činjenica o pritisku američke ambasade na ukrajinske vlasti da se umešaju u izborni proces u SAD", 9. oktobra 2019. u Kijevu.

SAD su uvele sankcije ukrajinskom poslaniku Andreju Derkaču optužujući ga za pokušaj mešanja u američke izbore. Derkač je pristalica Rusije a dovodi se u vezu sa pokušajem republikanaca da pronađu kompromitujuće podatke o demokratskom predsedničkom kandidatu Džou Bajdenu i njegovom sinu Hanteru.

Sekretarijat za finansije saopštio je da je stavio na crnu listu Andreja Derkača i optužio ga da je “više od deset godina aktivni ruski agent”, kao i da je koristio “manipulacije i obmane” u pokušaju da utiče na izbore u Sjedinjenim Držama i drugim zemljama sveta.

Ime ukrajinskog političara se često pojavljivalo u vezi sa navodima predsednika Donalda Trampa, njegovog privatnog advokata Rudija Đulijanija i nekih republikanaca u Kongresu da je Hanter Bajden iskoristio svoj uticaj kod svog oca da bi pomogao Burizmi, energetskoj kompaniji u čijem odboru je bio član, te da je Džo Bajden izvršio pritisak na Ukrajinu da otpusti glavnog tužioca koji je istraživao firmu.

Ukrajinski poslanik Andrej Derkač i lični advokat predsednika Trampa Rudi Đulijani na sastanku u Kijevu, na fotografiji sa društvenih mreža.
Ukrajinski poslanik Andrej Derkač i lični advokat predsednika Trampa Rudi Đulijani na sastanku u Kijevu, na fotografiji sa društvenih mreža.

Derkač nije odgovorio na pitanje Rojtersa da prokomentariše američke sankcije, ali je u julu izjavio za portal Politiko da je “besmislica” da je pokušavao da se umeša u američke izbore.

Demokrate navode da je Derkač pomogao da u orkestriranju optužbi na račun Bajdenovih. Posebno su izrazile zabrinutost zbog veza Derkača i Rudija Đulijanija.

Portparol Bajdenovog izbornog štaba odbio je da komentariše slučaj Andreja Derkača. S druge strane, demokratski kongresmen Adam Šif, predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja, koji je vodio postupak opoziva protiv predsednika Trampa u donjem domu Kongresa, zbog optužbi da je predsednik vršio pritisak na Ukrajinu da vodi istragu protiv Džoa i Hantera Bajdena, pozdravio je vest da je ukrajinski poslanik stavljen na crnu listu i ocenio da je to “odgovarajući korak.”

“Ovo saopštenje treba da služi kao podsetnik onima u Sjedinjenim Državama koji su koristili Derkačeve dezinformacije, i zajedno sa njim i drugim stranim akterima radili na širenju sličnih lažnih narativa, da njihov rad samo služi interesima Vladimira Putina. Samo Amerikanci treba da odluče ishod američkih izbora”, poručio je Šif u saopštenju.

Derkač je prethodno širio informacije o Hanteru Bajdenu i Burizmi na koje se Đulijani pozivao kao dokaze u svojim kritikama na račun porodice Bajden. Đulijani nije odgovorio na Rojtersov zahtev da komentariše odluku Sekretarijata za finansije, ali je bivši gradonačelnik izjavio za Vašington post da ima česte kontakte sa Derkačem. Sastali su se prošlog decembra, za vreme Đulijanijeve posete Ukrajini, kada su Trampovi saveznici pokušavali da dođu do informacija koje bi mogle da nanesu štetu Bajdenu.

Hanter Bajden, sin bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena, bio je član borda ukrajinske energetske kompanije Burizma.
Hanter Bajden, sin bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena, bio je član borda ukrajinske energetske kompanije Burizma.

Derkač je takođe ranije ove godine izjavio za Politiko da je obavestio republikanske i demokratske članove Kongresa o materijalima koje je objavio u štampi kao i na svojim konferencijama za medije. Među njima je bio i republikanski senator Ron Džonson, koji nadzire istragu Džoa Bajdena kao predsedavajući senatskog Odbora za unutršanju bezbednost i vladina pitanja.

Džonson je demantovao da je primio bilo kakve informacije od Derkača i odbacio tvrdnje demokrata da je njegova istraga bila zasnovana na ruskim dezinformacijama.

Sekretarijat za finansije na crnu listu je takođe stavio i trojicu ruskih državljana za koje navodi da su radnici ruske Agencije za istraživanje interneta (IRA), protiv koje je optužnicu podigao specijalni tužilac Robert Maler u okviru istrage o navodnom ruskom mešanju u američke izbore 2016.

Sekretarijat za pravosuđe odvojeno je podigao optužnicu protiv jednog od trojice radnika IRA-e, Artema Lifšica, navodeći da je koristio ukradene identitete Amerikanaca u operaciji čiji je cilj bio da se “poremeti demokratski proces i širi nepoverenje u kandidate za određene političke položaje.”

"SAD će nastaviti da koriste sva sredstva na raspolaganju da se suprotstave ruskoj kampanji dezinformacija i podrže integritet našeg izbornog sistema”, saopštio je sekretar za finansije Stiven Mnučin.

Pojedincima stavljenim na crnu listu zamrzava se imovina u SAD a Amerikancima zabranjuje da posluju sa njima.

XS
SM
MD
LG