Linkovi

Bar: Trampa špijunirale obaveštajne službe SAD?


Sekretar za pravosuđe Vilijem Bar
Sekretar za pravosuđe Vilijem Bar

Sekretar za pravosuđe Vilijem Bar učestvovao je u pretresu Odbora za finansije u Senatu, koji je trebalo da raspravlja o budžetu, ali je tema bio izveštaj specijalnog tužioca Roberta Malera o vezama Trampove kampanje i Rusije i opstrukciji pravde. Predsednik Tramp je tu istragu nazvao pokušajem državnog udara. Sekretar za pravosuđe tvrdi i da su američke obaveštajne službe špijunirale Trampa.

Bar će javnosti sledeće nedelje staviti na uvid delove Malerovog izveštaja koji nisu poverljivi. Demokrate zanima šta će izostaviti.

“Mislim da će sakrivanje delova izveštaja od javnosti samo podgrejati sumnju u to da je Sekretarijat za pravosuđe, koji treba da predstavlja SAD, ustvari tim za odbranu predsednika Trampa”, kazao je demokratski senator Patrik Lejhi.

Bar je opisao koji će sadržaj morati da učini poverljivim, a čak je i ponudio da različite kategorije u dokumentu označi različitim bojama kako bi javnost lakše razumela zašto su pojedini dokumenti poverljivi.

Sekretar za pravosuđe je takođe otkrio da je Robert Maler odbio da pregleda sažetak izveštaja na 4 stranice, u kojem je Bar konstatovao da nije bilo saradnje Trampove kampanje i Rusije i da nema dovoljno dokaza za podizanje optužnice o opstrukciji pravde.

„Uloga tužioca je da kaže da li je bilo krivičnog dela ili ne“

​TV ABC saznaje da je sekretar za pravosuđe oformio tim koji bi trebalo da istraži kako je uopšte pokrenuta istraga Roberta Malera o vezama Trampa sa Rusijom, na šta duže vreme pozivaju saradnici predsednika.

“Imate li dokaze o propustima u istrazi?”, upitao je demokratski senator Džek Rid.

“Nemam konkretne dokaze za sada, ali imam neka pitanja”, rekao je Vilijem Bar.

Predsednik Donald Tramp
Predsednik Donald Tramp

Tramp: Istraga o kampanji pokušaj državnog udara

Iako kaže da nije pročitao Malerov izveštaj, predsednik Tramp nema dodatna pitanja I tvrdi da je jasno šta je trebalo da bude cilj Malerove istrage.

„Ovo je bio pokušaj državnog udara, pokušaj da se svrgne predsednik! Ali pobedili smo ih! Malerov izveštaj govori i o opstrukciji pravde i protiv toga smo se borili. A znate zašto? Zato što smo od početka znali koliko je cela stvar nelegalna!“

Trampa špijunirale obaveštajne službe SAD?

A da li su američke obaveštajne agencije nelegalno špijunirale Trampovu kampanju pred izbore 2016 – za Vilijema Bara i to je otvoreno pitanje.

"Mislim da se špijunaža desila. Pitanje je samo da li je bila osnovana. Ne sugerišem da je bila bez osnova, ali to moram da istražim”

Ipak, Vilijem Bar precizira da ne otvara novu istragu o špijunaži, već da će se o tome konsultovati sa kolegama i videti na koji način da reši otvorena pitanja.

XS
SM
MD
LG