Linkovi

Tramp pomilovao bivše saradnike Manaforta i Stouna


Pol Manafort dolazi u sudnicu u Njujorku, 27. juna 2019. (AP/Seth Wenig)
Pol Manafort dolazi u sudnicu u Njujorku, 27. juna 2019. (AP/Seth Wenig)

Predsednik Donald Tramp u sredu je dao puno pomilovanje bivšem menadžeru svoje kampanje Polu Manafortu i bivšem savetniku Rodžeru Stounu, čime je praktično "obrisao" najvažnije sudske presude donete u okviru duge istrage o mešanju Rusije u američke izbore 2016.

Tramp je takođe pomilovao Čarlsa Kušnera, trgovca nekretninama i oca Džereda Kušnera, koji je oženjen predsednikovom ćerkom Ivankom.

To je druga serija pomilovanja koja je Tramp izdao u dva dana. Vest je objavljena nakon što je predsednik stigao u Palm Bič na Floridi, gde će provesti praznike, a sa njim je putovao i Džered Kušner.

Tramp je ukupno izdao pomilovanja 26 pojedinaca i delimično ili kompletno ukinuo kazne još tri osobe. Bližeći se kraju svog mandata, 20. januara, Tramp je sada izdao puno pomilovanje četiri optuženika iz istrage koju je vodio specijalni tužilac Robert Maler.

Pored Manaforta i Stouna, Tramp je pomilovao bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina i bivšeg savetnika Džordža Papadopulosa.

Kancelarija okružnog tužioca na Menhetnu, koja pokušava da podigne optužnicu protiv Manaforta u Njujorku zbog finansijskih malverzacija i drugih krivičnih dela, saopštila je da će nastaviti da ulaže žalbe i traže podizanje optužnice. Taj zahtev je bio odbačen zbog pravila da istoj osobi ne može dva puta da se sudi po istoj ili sličnoj optužnici, nakon što su jednom oslobođeni optužbi.

Trampovim pomilovanjem, Manafort, dugogodišnji republikanski operativac, pošteđen je služenja većeg dela zatvorske kazne od sedam i po godina.

70-godišnji Manafort bio je prvi čovek iz Trampovog užeg kruga protiv koga je Maler podigao optužnicu u okviru istrage ruskog mešanja u izbore. U saopštenju koje je objavio njegov advokat, Manafort je izrazio zahvalnost Trampu.

"Gospodine predsedniče, moja porodica i ja vam zahvaljujemo na predsedničkom pomilovanju koje ste mi dali. Reči ne mogu da iskažu našu zahvalnost."

Stoun je osuđen u novembru 2019. u Vašingtonu, pošto je lagao pod zakletvom članove Kongresa koji su takođe istraživali ruskog mešanje u izbore 2016.

Tramp ga je pomilovao u julu, dan pre nego što je trebalo da počne da služi zatvorsku kaznu od tri godine i četiri meseca. U svom saopštenju, Stoun se zahvalio Trampu što je potpuno "obrisao krivičnu presudu kojoj je bio podvrgnut na suđenju u stilu sovjetske ere, na osnovu politički motivisanih optužbi."

Visoki savetnik Bele kuće Džered Kušner i predsednikova ćerka Ivanka Tramp u bašti Bele kuće 18. oktobra 2019.
Visoki savetnik Bele kuće Džered Kušner i predsednikova ćerka Ivanka Tramp u bašti Bele kuće 18. oktobra 2019.

Čarls Kušner je bio osuđen na dve godine zatvora nakon što je 2004. godine priznao krivicu za 18 tački izbegavanja plaćanja poreza, vršenja utiucaja na svedoke i davanja nezakonitih političkih donacija. Čovek koji je tada bio tužilac i vodio postupak protiv Čarlsa Kušnera bio je Kris Kristi, sada bivši guverner Nju Džersija, koji je takođe bio Trampov savetnik.

Kako podseća CNN, Kristi je izjavio da je Kušnerov slučaj bio jedno od "najdegutantnijih krivičnih dela" kojima se bavio u karijeri tužioca. Tokom suđenja, Čarls Kušner je priznao da je, da bi se osvetio svom zetu koji je sarađivao sa tužilaštvom, iznajmio prostitutku da ima seks sa njim u motelskoj sobi a zatim poslao video snimak svojoj sestri.

XS
SM
MD
LG