Linkovi

U Srbiji ukinuto vanredno stanje


Skupština Srbije nije zasedala u vreme vanrednog stanja do prošle nedelje (Foto: AP/Darko Vojinović)

Skupština Srbije usvojila je Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja koji je podnela Vlada Srbije.

Za ukidanje vanrednog stanja, koje je uvedeno 15. marta zbog epidemije koronavirusa, glasalo je 155 poslanika i nije bilo poslanika koji su glasali protiv.​

Poslanici su usvojili i Zakon o važenju uredbi, koje je Vlada Srbije, uz supotpis predsednika, donela za vreme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila.

Ukinuto je 11 uredbi koje su važile za vreme vanrednog stanja, a odnose se na organizaciju rada, deo poreskih mera, način zaduživanja, učešće u krivičnom postupku. Nadležne izborne komisije će 11. maja doneti rešenja o nastavljanju sprovođenja izbornih radnji.

Parlament je pre šest dana potvrdio odluku o uvođenju vanrednog stanja radi sprečavanja širenja koronavirusa i Zakon o potvrđivanju uredbi koje je vlada, uz supotpis predsednika, donela za vreme vanrednog stanja.

Ukidanje vanrednog stanja, uključujući i policijskog časa, ne znači i da neke mere uvedene tokom borbe sa virusom neće ostati na snazi.

Rukavice i maske biće obavezne u javnom prevozu, ali i u restoranima i kafićima, fizička distanca ostaje na snazi, zabrana javnih okupljanja, nema nastave u školama - ostaje nastava na daljinu, bioskopi i pozorišta ostaju zatvoreni.

Član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon rekao je da se ukida vanredno stanje u Srbiji, ali da ostaje proglašena epidemija od posebnog značaja, kao i pandemija od strane Svetske zdravstvene organizacije, koja podrazumeva i vanredne mere.

Na snazi ostaje držanje distance od dva metra, do daljeg će morati da se izbegavaju kontakti - zagrljaj, rukovanja, stariji od 65 će moći da se kreću kada god požele, ali je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim domovima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG