Linkovi

Kon: I pored ukidanja vanrednog stanja, izbegavanje kontakata ključno


Epidemiolog Predrag Kon

Epidemiolog Predrag Kon upozorio je da ukidanje vanrednog stanja ne znači da građani treba u velikoj meri da promene ponašanje te da i dalje ostaje ključno sprečavanje kontakata, kako virus ne bi mogao da opstane.

"To što će biti ukinuto vanredno stanje nije promena celog sveta. Mi smo sprečavali kontakte, to treba da nastavimo da radimo. Sad se to zove izbegavanje kontakta, posebno sa starijima od 65 godina i hroničnim bolesnicima. Ti kontakti omogućavaju virusu da opstane, što ih manje imamo, kraće će trajati cirkulacija virusa", rekao je Kon za RTS.

Skupština Srbije razmatra u toku dana Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja koji je podnela Vlada Srbije.

Kon ističe i da građani treba da imaju na umu da je gradski saobraćaj, koji će početi da funkcioniše 8. maja, i dalje praktično zabranjen, jer treba da ga koriste prvenstveno zaposleni, da bi stigli na posao, što je sada osnovni prioritet.

Svi koji koriste prevoz moraju imati maske, rukavice, a poseban režim u saobraćaju će trajati neko vreme, dok će stručnjaci pratiti cirkulaciju virusa, kaže Kon.

Na pitanje o kolektivnom imunitetu, Kon je rekao da je on lično skeptik i da ne misli da uz ovolike mere i sprečavanje kontakta imamo prokuženu populaciju.

Navodi da bi zato trebalo tako i da se ponašamo, jer je veliki broj ljudi ostao osetljiv, ali rezultati istraživanja će pokazati kakvo je tačno stanje.

Beograd: Kafica uz dezinficijens za ruke
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Rekao je da nije nemoguće da je virus bio prisutan u populaciji i ranije, na primer u decembru, ali da je sigurno da je, ukoliko se dešavalo, bilo samo sporadično.

"Nije nemoguće, ali je sasvim sigurno da je, ako je postojao, u cirkulaciji bio sporadično. Da je bio masivno prisutan, mi bismo ga otkrili ranije, znali bismo po broju onih koji su bili sa oboljenjiima sličnim gripu, a to se nije posebno videlo", rekao je Kon za RTS.

Kon je istakao da još nije doneto rešenje o otvaranju granica i da će se verovatno tražiti da budu testirani oni koji ulaze u zemlju, dok će mere karantina ili izolacije zavisiti od rezultata testa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG