Linkovi

Aleksandar Vučić proglasio vanredno stanje u Srbiji


Arhiva - Predsednik republike Aleksandar Vučić
Arhiva - Predsednik republike Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, ministrima i zdravstvenim stručnjacima, proglasio je vanredno stanje na celoj teritoriji Srbije.

"Proglašava se vanredno stanje na teritoriji Republike Srbije. Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije, a to je upravo u ovom trenutku", rekao je Vučić u obraćanju javnosti koji je prenosila televizija.

Rekao je da će odmah nakon obraćanja biti održana sednica Vlade, na kojoj će se razgovarati o konkretnim merama.

On je apelovao na penzionere da ne napuštaju svoje domove u narednim danima i zamolio ih da to poštuju, da ne bi morala da bude uvedena obavezujuća odluka.

"Od sutra nema škole, nema fakulteta, nema teretana...", rekao je Vučić dodajući da će nastava biti organizovana preko televizije i da škole neće raditi do kraja školske godine.

Bolnice u kojima se leče zaraženi od koronavirusa od sutra će čuvati vojska, ko i najvažnije institucije, dok će policija sprovoditi nadzor nad izolacijom, kazao je on.

"Onaj ko bude prekšrio odredbu o izolaciji, dobiće tri godine zatvora", rekao je Vučić naglašavajući da nije reč ni o kakvom novom, već o starom zakonu.

Kazao je da srpskim državljanima ne može da bude zabranjen ulazak u zemlju, ali da će "svima drugima" biti uvedena zabrana, odnosno da će oni morati da provedu dve nedelje u izolaciji. "Svima osim Kinezima", kazao je predsednik Srbije, dodajući da iz Kine očekuje pomoć u borbi protiv zaraze.

Branbić o detaljima vanrednog stanja

Granice Srbije će od večeras biti zatvorene, a ostaju otvorene za državljane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva, kao i za diplomate i strane državljane sa boravišnom dozvolom, precizirala je kasnije u nedelju premijerka Ana Brnabić.

Ona je, gostujući na javnom servisu, rekla da će granice čuvati Vojska Srbije koja će pomagati sanitarnoj inspekciji i graničnoj policiji i da građani Srbije koji se vraćaju iz inostranstva, od večeras moraju da budu u samoizolaciji od 14 dana i bez pregleda. Vojska, policija i lokalne samouprave kontrolisaće koliko se ljudi pridržavaju te obaveze.

Prema njenim rečima, vanredno stanje znači da građani koliko god mogu treba da ostanu kod kuće i u samoizolaciji.

"Najjača moguća preporuka ljudima je da sede kućama, da budu u samoizolaciji", rekla je Ana Brnabić navodeći da od utorka kreće nastava za đake putem TV kanala RTS Planeta, RTS 3 i putem digitalnih udžbenika.

"Svi oni koji mogu da rade od kuće, treba da rade od kuće", rekla je premijerka i dodala da će za one koji to ne mogu, biti preduzete mere maksimalne zaštite.

Ona je istakla da stariji od 65 godina treba da shvate situaciju krajnje ozbiljno i da ne izlaze iz kuće.

"Mi ćemo organizovati dodatne telefonske linije, Nacionalni kontakt centar, organizovaćemo se i sa Crvenim krstom i sa sektorom za vanredne situacije i sa omladinskim udruženjima i s svim političkim strankama, organizovaćemo se da starijim sugrađanima budemo na raspolaganju, da donosimo namirnice, da urdimo sve što treba da oni budu zaštićeni", rekla je Brnabić.

Premijerka je najavila da će za penzionerska domaćinstva biti odloženo plaćanje računa za tri meseca - za februar, mart i april, kao i da će od 21. marta biti uveden jedinstveni kol centra na kome će građani moći da prijave sve nepravilnosti sa kojima se susreću u svakodnevnom funkcionisanju.

Dodala je da će i upis u osnovne škole biti produžen.

U Srbiji 48 zaraženih, dva pacijenta na respiratoru

Tokom subote, registrovana su još dva slučaja prisustva koronavirusa u testiranim uzorcima. Broj obolelih u Srbiji sada je 48.

U subotu uveče je ministar odbrane Aleksandar Vulin zatražio od predsednika Srbije da preduzme sve mere protiv pandemije, što podrazumeva i uvođenje vanrednog stanja, a očekuje se da danas Vučić donese odluku o eventualnom uvođenju vanrednog stanja. Do daljeg je na snazi zabrana okupljanja više od 100 ljudi.

Vučić se, zajedno sa premijerkom Anom Brnabić, danas sastao sa predstavnicima Ministarstva odbrane, Ministarstva zdravlja, Ministarstva unutrašnjih poslova, bezbednosnih službi, gradske uprave Grada Beograda i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv korona virusa.

Velika tema u javnosti u Srbiji je pitanje da li zatvarati škole i vrtiće - za sada su stručnjaci zauzeli stav da je bolje da ove ustanove ostanu otvorene, a da će se u slučaju širenja epidemije primeniti i ta mera.

Takođe, Vlada je obustavila izvoz osnovnih životnih namirnica i dezinfekcionih sredstava, dok je na građane apelovano da ne prave zalihe jer hrane ima dovoljno.

Korona virus je, između ostalog bila tema današnjeg sastanka u Beogradu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Njih dvojica su razgovarali i o migrantskoj krizi, kao i procesu evrointegracija Srbije.

Na rastanku, pozravili su se dodirivanjem podlaktica, umesto rukovanjem, u skladu sa preporučenim ponašanjem tokom epidemije:

XS
SM
MD
LG