Linkovi

Vlada Srbije za ukidanje vanrednog stanja, krenuo javni prevoz


Vlada Srbije saglasila se da predsednik Srbije i premijerka upute Narodnoj skupštini zajednički predlog za ukidanje vanrednog stanja, na sednici održanoj 4. maja 2020. godine u Beogradu, Srbija (Foto: Zvanični sajt Vlade Srbije)
Vlada Srbije saglasila se da predsednik Srbije i premijerka upute Narodnoj skupštini zajednički predlog za ukidanje vanrednog stanja, na sednici održanoj 4. maja 2020. godine u Beogradu, Srbija (Foto: Zvanični sajt Vlade Srbije)

BEOGRAD - Vlada Srbije saglasila se na sednici u ponedeljak da predsednik Srbije i premijerka upute Narodnoj skupštini zajednički predlog za ukidanje vanrednog stanja. U Srbiji je od ponedeljka ujutro ponovo uspostavljen međugradski autobuski i železnički saobraćaj, krenula je početna faza studije za testiranje u oko 7.000 domaćinstava, a pomoć u proizvodnji testa nudi i Svetska zdravstvena organizacija.

U predlogu se navodi da je aktivnostima nadležnih zdravstvenih organizacija i državnih organa uspostavljen aktivan epidemiološki nadzor nad oboljenjem Kovid 19.

Kao rezultat primene preventivnih mera, došlo je do usporavanja epidemijskog toka i do pada intenziteta aktivnosti virusa, kaže se u saopštenju.

"Imajući u vidu sve trenutne parametre, kovid-19 više ne može smatrati oboljenjem od javno-zdravstvenog značaja koje predstavlja opasnost najvišeg stepena rizika, odnosno javnu opasnost koja ugrožava opstanak države i njenih građana", navodi se u predlogu koji je upućen Narodnoj skupštini.

Skupština Srbije će se izjasniti o predlogu Vlade na posebnoj sednici.

Krenuo saobraćaj

U Srbiji je od ponedeljka rano ujutro ponovo uspostavljen međugradski saobraćaj obustavljen zbog epidemije korona virusa, a planirano je da počnu da rade i restorani i kafići.

Sa Beogradske autobuske stanice prvi autobus krenuo je jutros put Kanjiže u 5.15 sati, a za danas je planirano 110 polazaka, preneo je RTS.

Prema rečima Dragana Savića iz Beogradske autobuske stanice (BAS), urađeno je sve što je predviđeno - dezinfikovane su prostorije, zaposleni imaju zaštitnu opremu, a putnici moraju poštovati sve mere preventive.

Vozila gradskog prevoza od danas ponovo saobraćaju u Novom Sadu i Kragujevcu.

Krenuo i voz

Posle višenedeljne pauze, pokrenut je i železnički saobraćaj u Srbiji, a sa beogradske stanice Prokop je u 7.34 prvi krenuo voz za Niš.

Sa stanice Prokop danas će biti ukupno 74 polaska, a građani se moraju pridržavati mera zaštite.

Počinje uvodna faza studije

Rukovodilac seroepidemiološke studije Tatjana Pekmezović izjavila je da će u ponedeljak početi realizacija uvodne faze studije, a nakon toga i prva testiranja krajem nedelje.

Studija će biti urađena u oko 7.000 domaćinstava koja će popunjavati upitnik, a u Beogradu će biti ispitano 1.600 domaćinstava, rekla je Pekmezović za RTS.

Ona je objasnila da se nije biralo po zaraženosti porodica, nego se istraživanje odvija na slučajnom uzorku populacije.

Cilj je proučiti asimptomatske slučajeve, lance transmisije u porodicama ali i percepciju od rizika bolesti. Na osnovu toga, biće fomirane mere ako se virus ponovo javi, istkla je Pekmezović.

SZO nudi podršku Srbiji za proizvodnju testa

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus obećao je u ponedeljak podršku Srbiji za realizaciju projekta Održiva proizvodnja serološkog ELISA testa na antitela prema SARS–KOV–2 virusu, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

SZO pokrenula je ovaj projekat u saradnji sa UNDP u cilju novih inovativnih rešenja ili repliciranja rešenja koja postoje u drugim delovima sveta za zaštitu pružalaca usluga i nege od kovid-19, kako bi svela na minimum rizik prenošenja korona virusa i otklonila posledice infekcije, kaže se u saopštenju.

U Srbiji nosioci projekta budu trebalo bi da budu Hemijski fakultet i Institut za primenu nuklearne energije, u saradnji sa dva partnera - Institutom za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" i Kliničkim centrom Srbije.

U telefonskom razgovoru Vučić je pohvalio zalaganje Svetske zdravstvene organizacije i istakao da je Srbija poštovala smernice ove organizacije i da je veoma zadovoljan rezultatima postignutim u borbi protiv virusa i zaštiti stanovništva od zaraze virusom kovida-19.

Gebrejesus je pohvalio je rezultate koje je Srbija postigla u borbi protiv kovid-19 i naglasio da će SZO nastaviti da pomaže Srbiji kroz ovaj projekat, i u budućem zalaganju za unapredjenje zdravstvenog sistema, navedeno je u saopštenju.

Vučić: Vanredno stanje ukida se najverovatnije u utorak

Vanredno stanje u Srbiji, uvedeno zbog epidemije koronavirusa, verovatno će biti ukinuto 6. maja, na Đurđevdan, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodajući da već od narednog dana, 7. maja, neće više biti policijskog časa.

Vučić je rekao da će se odluka o ukidanju vanrednog stanja u sredu naći pred poslanicima Narodne skupšte, a u četvrtak stupiti na snagu.

"Idemo u Skupštinu na ukidanje vanrednog stanja, što bi trebalo da bude u sredu, na Đurđevdan. Ako bude objavljeno odmah u Službenom glasniku, u četvrtak bi trebalo da nemamo više policijski čas", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, uslovi za ukidanje vanrednog stanja koje su postavili epidemiolozi - da Srbija sedam dana zaredom ima broj pozitivnih na korona virus ispod pet odsto testiranih i da se smanjuje broj ljudi na respiratorima - ispunjeni su.

Predrag Kon rekao je epidemija, međutim, neće biti ukinuta ovih dana, a i dalje će trajati pandemija, koju je proglasila Svetska zdravstvena organizacija.

Kon je rekao da kad se i ukine vanredno stanje, nastavlja se sa izbegavanjem kontakata, na snazi ostaje zabrana javnog okupljanja i zabrana rada škola...

"To će ostati. Nama ostaje mogućnost da i dalje imamo vanredne mere", rekao je Kon, pojašnjavajući da se ukidanjem vanrednog stanja ukida policijski čas i angažman Vojske.

Kisić: Peporuka da stariji ne izlaze

Članica državnog Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da će, po ukidanju vanrednog stanja, stariji od 65 godina moći da izlaze, ali da im epidemiolozi preporučuju da to ne čine.

To nije zabrana, to su stručne preporuke, objasnila je Kisić.

Ona je za TV Prva rekla da je nezahvalno predviđati kada će prestati da se pojavljuju novooboleli od korona virusa, jer sve zavisi od toga kako se stanovništvo ponaša, kao i od vremenskih prilika.

Potrebna je čitava kombinacija faktora spoljašnje sredine, istakla je Kisić i dodala da dolazak toplog vremena "ide na ruku" u borbi protiv virusa

XS
SM
MD
LG