Linkovi

Lekari traže da se prekine promocija nadrilekarstva na televizijama u Srbiji


Medicinsko osoblje u Kovid bolnici Kliničkog centra Vojvodine
Medicinsko osoblje u Kovid bolnici Kliničkog centra Vojvodine

Grupa profesora sa Medicinskog fakulteta u Beogradu u dopisu Ministarstvu zdravlja, Republičkom javnom tužiocu i drugim zdravstenim i medijskim institucijama upozorava na netačne, naučno neutemeljene i stručno neopravdane postupke lečenja, koje neodgovorni pojedinci promovišu na televizijama sa nacionalnim fekvencijama.

"Ovde posebno izdvajamo gospodina Željka Mitrovića i njegovo kontinuirano promovisanje takozvane ozonizacije krvi", kaže se u dopisu koji je potpisalo 220 profesora i ukazuje da takvi postupci mogu dovesti građane u zabludu, i mogu da predstavljaju rizik za njihov život ukoliko te nadrilekarske mere budu primenjene.

"Vlasnici privatnih televizija, javne fekvencije (javno dobro), suprotno zakonu koriste u pivatne svrhe, što je dovelo do neviđenog medijskog haosa i nepoštovanja brojnih normi, a gledaocima se manipuliše i zloupotrebljava njihova lakovernost...Zakonom o elektronskim medijima i podzakonskim aktima, REM je dužan da kontroliše pružaoce medijskih usluga da li svojim programskim sadržajima i koncepcijama narušavaju zakonodavni okvir i ukoliko to rade, mora da preduzme odgovarajuće mere", navodi se u dopisu koji je medijima prosledio Sindikat lekara i farmaceuta Srbije.

A tokom pandemije, od posledica koronavirusa preminulo je 14 zdravstvenih radnika, izjavio je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić. T

To je posledica nedostatka opreme, rekao je Panić za Glas Amerike i naglasio da nije smelo da se krije da srpsko zdravstvo nije bilo spremno za epidemiju Kovida 19.

XS
SM
MD
LG