Linkovi

Izbori u Džorždiji - novi test Trampovog uticaja i lažnog narativa o krađi izbora


ARHIVA - Senatorka Keli Lofler iz Džorždije sa tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom i senatorom Dejvidom Perdjuom na mitingu u Džordžiji, 5. decembra 2020.
ARHIVA - Senatorka Keli Lofler iz Džorždije sa tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom i senatorom Dejvidom Perdjuom na mitingu u Džordžiji, 5. decembra 2020.

Koliko je uspešna neumorna kampanja bivšeg predsednika Donalda Trampa da ubedi birače u svoju diskreditovanu tvrdnju da je zbog krađe glasova izgubio izbore 2020. godine? Delimičan odgovor na to pitanje daće republikanski birači u južnoj državi Džordžiji u kojoj se u utorak održavaju važni stranački izbori.

Tramp pokušava da porazi dvoje zvaničnika Džordžije - guvernera Brajana Kempa i državnog sekretara Breda Rafenspergera. Rafensperger, glavni izborni zvaničnik te države, razljutio je Trampa kada je odbacio njegove tvrdnje da je demokrata Džo Bajden pobedio u Džordžiji zbog manipulacija u brojanju glasova. I Kemp i Rafensperger se takmiče protiv republikanskih rivala koje je podržao Tramp.

Ankete pokazuju da Kemp ubedljivo vodi ispred bivšeg republikanskog senatora Dejvida Perdjua, koga je Tramp regrutovao da se takmiči za mesto guvernera nakon što je početkom 2021. izgubio trku da bude ponovo izabran u američki Senat. Ankete pokazuju promenljivo stanje trke koju Rafensperger, u pokušaju da ponovo osvoji republikansku nominaciju vodi sa Džodi Hajs, članicom Predstavničkog doma, a veliki broj birača je neopredeljen.

Tramp je pre dve godine izgubio u Džordžiji, pošto je osvojio 11.779 glasova manje od Bajdena, od ukupno 5 miliona glasova. On je prvi republikanac koji je izgubio u toj državi od 1992. Izborni rezultat je potvrđen u tri odvojena ponovljena brojanja glasova.

Međutim, skoro 19 meseci posle izbora 2020, Tramp ponovo vezuje svoju ličnu političku sudbinu za ishod izbora u toj državi.

Velika porota u prestonici Džordžije Atlanti dobila je zadatak da istraži moguću nezakonitost Trampovog zahteva upućenog Rafenspergeru početkom 2021, da mu "pronađe" 11.780 glasova kako bi porazio Bajdena u toj državi, odnosno jedan više od broja glasova koje je izgubio.

"Ljudi, treba mi 11.000 glasova", čuje se Tramp u snimljenom razgovoru sa Rafenspergerom. Međutim, zvaničnik je odbacio njegov zahtev a bivši predsednik sada pokušava da doprinese smeni Rafenspergera.

Na sličan način, Kemp, istaknuti konzervativac, izazvao je Trampov gnev pošto je odbio da poništi Bajdenovu pobedu u toj državi. Dok mnogi republikanski birači u državi podržavaju Trampove lažne tvrdnje o izborima 2020, ankete pokazuju da je Kemp i dalje popularan političar u Džorždiji.

ARHIVA - Brajan Kemp, guverner Džordžije je 2016. bio njen državni sekretar.
ARHIVA - Brajan Kemp, guverner Džordžije je 2016. bio njen državni sekretar.

Tramp i njegov bivši potpredsednik Majk Pens su se razišli na izborima za guvernera Džordžije, gde se Pens pojavio uživo sa Kempom na predizbornom mitingu u ponedeljak uveče, dok je Tramp u video snimku podržao Perdjua.

Tramp je ovog meseca podržao brojne kandidate na republikanskim primarnim izborima na kojim se biraju kandidati koji će se u novembru takmičiti protiv demokrata na opštim izborima.

Dok su kandidati koje je podržao Tramp pobedili na desetinama izbora za niže položaje, njegov učinak na ključnim primarnim izborima bio je mešovit.

Tramp je pomogao piscu Džej Di Vensu da ostvari tesnu pobedu za republikansku nominaciju za Senat u državi Ohajo, ali je njegov kandidat za guvernera Nebraske, Čarls Herbster, izgubio svoje primarne izbore.

Prošle nedelje, Dag Mastriano, koji podržava Trampove tvrdnje o izbornoj prevari, osvojio je nominaciju za guvernera Pensilvanije. Međutim, poznati TV doktor Mehmet Oz, za koga Tramp želi da postane senator te države, vodio je veoma tesnu bitku sa bivšim direktorom hedž fonda Dejvidom Mekormikom, a pobednik još nije proglašen. count.

U Severnoj Karolini, Trampov kandidat za Senat, Ted Bad, lako je osvojio stranačku nominaciju, ali je kontroverzni mladi kongresmen Medison Kotorn, koga je bivši predsednik podržao, izgubio pokušaj da ponovo osvoji nominaciju.

XS
SM
MD
LG