Linkovi

Demokrate kritikuju "rasistički" izborni zakon u Džordžiji


Demonstranti okupljeni ispred državne skupštine u Atlanti protestuju zbog zakona kojim se uvode veće restrikcije na glasanje u Džordžiji. Foto: ARHIVA.
Demonstranti okupljeni ispred državne skupštine u Atlanti protestuju zbog zakona kojim se uvode veće restrikcije na glasanje u Džordžiji. Foto: ARHIVA.

Demokrate su iskoristile nove restrikcije glasanja koje je uvela južna država Džordžija da skrenu pažnju na borbu da se promene federalni izborni zakoni. U vatrenim govorima, saopštenjima i tvitovima, lideri Demokratske partije u petak su osudili zakon koji je potpisao republikanski guverner Džordžije, navodeći da je cilj zakona da se guše glasovi crnaca i Latinoamerikanaca, i da predstavlja pretnju demokratiji.

Predsednik Džo Bajden objavio je saopštenje u kome je zakon nazvao "napadom na čistu savest", kojim je pravo glasa uskraćeno "brojnim Amerikancima."

“Ovo je Džim Krou 21. veka", izjavio je Bajden, podsećajući na zakone iz prošlog veka kojima je uvedena teška rasna segregacija na američkom jugu.

“Ovo mora da se okonča. Imamo moralnu i ustavnu obavezu da reagujemo", dodao je. Predsednik je rekao reporterima da je zakon iz Džordžije "zločin" i da ga Sekretarijat za pravosuđe razmatra.

Republikanski guverner Džordžije Brajan Kemp je uzvratio udarac, i optužio Bajdena da pokušav da "uništi nepovredivost i bezbednost glasačke kutije", budući da podržava nešto što guverner vidi kao federalno mešanje u državna zaduženja.

Moć demokrata da menjaju zakone u Vašingtonu je ograničena, sve dok procedura zvana filibaster dozvoljava republikancim da blokiraju raspravu o zakonima, uključujući i veliki predlog izbornog zakona na nacionalnom nivou.

Bajden i njegova stranka pokušavaju da iskoriste i još povećaju podršku koju već imaju u američkoj javnosti, u nadi da će na federalnom nivou doneti izborne zakone kako bi zaustavili ono što vide kao republikanske pokušaje na nivou pojedinačnih država da ograniče pristup glasanju biračima koji, tradicionalno, glasaju za Demokratsku partiju. Saveznici demokrata, za to vreme, planiraju da na sudovima ospore zakon iz Džordžije i neke druge.

“Ono što se upravo sada događa u Džordžiji pokazuje koliko je urgentno ovo pitanje", izjavio je senator iz Džordžije Rafael Vornok u intervjuu u petak. "Suštinski se radi o našem identitetu kao Amerikanaca i principu - jedna osoba, jedan glas."

Članica skupštine Džordžije Park Kenon uhapšena je pod optužbom da je ometala red.
Članica skupštine Džordžije Park Kenon uhapšena je pod optužbom da je ometala red.


Politička borba se intenzivira u Džordžiji, gde su demokrate godinama radile na registraciji birača u crnačkim zajednicama, što je, zajedno sa promenama strukture stanovništva, pomoglo Bajdenu da pobedi u državi koja je ranije pouzdano glasala za republikance.

Dok je Kemp sa nekoliko članova državne skupštine slavio potpisivanje novog izbornog zakona u četvrtak, policija je stavila lisice i nasilno izvela članicu državne skupštine Park Kenon, crnkinju, nakon što je zakucala na vrata guvernerove privatne kancelarije.

Kenon je optužena za dva krivična dela - ometanje snaga reda i remećenje rada skupštine. Puštena je iz zatvora u četvrtak uveče. Bivši predsednik Donald Tramp koji je promovisao lažne tvrdnje o izbornim prevarama, čestitao je guverneru Džordžije i državnim liderima na novom zakonu.

Dok se Kongres sprema za bitku, pojedine organizacije troše milione dolara u pokušaju da utiču na debatu i izvrše politički uticaj na birače, korporacije i zakonodavce obe stranke.

Liberalna grupa End Citizens United, u saradnji sa grupom koju je osnovao sekretar za pravosuđe Erik Holder, a koja se bori protiv politički motivisanog prekrajanja granica izbornih okruga, uložila je 30 miliona dolara u promotivnu kampanju u pokušaju da ubedi demokrate ali i republikanske senatore za koje se smatra da bi mogli da promene mišljenje i podrže predlog o federalnom izbornom zakonu.

XS
SM
MD
LG