Linkovi

Tramp: Verovatno neću razgovarati s Malerom o istrazi Rusije


Predsednik SAD Donald Tramp odgovora na pitanja novinara o istrazi Roberta Malera tokom ceremonije potpisivanja zakona o Agenciji za sajberbezbednost i bezbednost infrastrastrukture, u Ovalnoj kancelariji 16. novembra 2018. (Foto: AP/Evan Vucci)

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da "verovatno" neće sesti i razgovarati sa specijalnim istražiteljem Robertom Malerom, koji vodi istragu veze između predsednikovog izbornog štaba 2016. i Rusije, nagoveštavajući tako da su njegovi pisani odgovori na Malerova pitanja jedino što će dobiti.

Tramp je novinaru kablovske TV mreže "Foks njuz" Krisu Valasu rekao da je poslednjih dana dao "veoma, veoma kompletne odgovore na pitanja koja nije trebalo da mu uopšte budu postavljena i da je to verovatno kraj".

U intervjuu koji je snimljen u petak u Beloj kući, a emitovan u nedelju, Tramp je rekao da njegov pravni tim završava odgovore na više od 20 pitanja, ali da oni pišu ono što im on kaže:

"Nije bilo ništa strašno", rekao je Tramp.

Trampovi advokati očekuju da u narednih nekoliko dana predaju njegove pisane odgovore, iako je šef Trampovog pravnog tima Rudi Đulijani prošle nedelje rekao da su neka od pitanja stvorila "više problema u pravnom smislu, nego neka druga”. Đulijani je neka od pitanja opisao kao "nepotrebna", neka kao "moguće zamke", a da će neka pravni tim možda smatrati "nerelevantnim".

Predsednik Tramp na jednom od mitinga iz predizborne kampanje 2016.
Predsednik Tramp na jednom od mitinga iz predizborne kampanje 2016.

Pitanja se odnose na period pred novembarske predsedničke izbore 2016, ne na nešto više od dva meseca tokom kojih je Tramp bio novoizabrani predsednik, ili ono što se događalo od kada je Tramp preuzeo položaj, gde Maler istražuje da li je Tramp ometao pravdu pokušavajući da spreči sprovođenje istrage.

U intervjuu za "Foks njuz", Tramp je ponovio svoje tvrdnje o istrazi koja traje već 18 meseci.

"To je prevara", rekao je. "Nije bilo dosluha".

Vitaker umesto Sešnsa

Dan posle kongresnih izbora ranije ovog meseca, Tramp je otpustio sekretara za pravosuđe Džefa Sešnsa, koji je dugo bio na meti predsednikovih kritika, jer se izuzeo iz nadgledanja Malerove istrage. Tramp ga je zamenio lojalistom, vršiocem dužnosti sekretara za pravosuđe Metjuom Vitakerom, koji je, pre nego što je pre više od godinu dana imenovan za Sešnsovog šefa kabineta, nagovestio da bi novi čovek na Sešnsovom položaju, kao što je on sada, mogao da ukine finansiranje Malerove istrage, tako da ona sama praktično bude onemogućena.

​Tramp je za "Foks njuz" rekao da nije znao za Vitakerove komentare na TV mreži Si En En (CNN) pre nego što ga je imenovao za sekretara za pravosuđe, ali je odbacio zabrinutost o tome šta će Vitaker uraditi u vezi sa Malerovom istragom.

"On je bio u pravu", rekao je Tramp. "Rekao je da nije bilo dosluha, u pravu je".

Međutim, Tramp je rekao da će Vitakeru prepustiti da sam odluči kako da nadgleda Malerovu istragu, za šta je Sešns zadužio svog zamenika Roda Rozenstajna.

"Zavisiće od njega", rekao je Tramp za Vitakera. "Zaista verujem da će uraditi ono što je istravno".

Neki zakonodavci, i demokrate i republikanci, zahtevali su da se Vitaker, zbog ranijih napada na Malerovu istragu, kao i Sešns, izuzme iz nadgledanja istrage. Bivši sekretar za pravosuđe povinovao se pravilima Sekretarijata koja podrazumevaju da se zvaničnici izuzmu iz slučajeva u kojima mođda imaju sukob interesa. Sešns je bio prvi poznati političar koji je podržao Trampa na izborima 2016, ali se takođe sastao sa tadašnjim ambasadorom Rusije u SAD neposredno pred izbore.

Demokratski kongresmen Adam Šif, koji će najverovatnije biti predsedavajuči Odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu, kada demokrate preuzmu kontrolu nad tim zaokonadvanim telom u januaru, rekao je za TV mrežu Ej Bi Si (ABC) da on "kao najveći problem vidi to što je (Vitaker) izabran kako bi se mešao u Malerovu istragu".

Tramp, koji četvo smišlja uvredljive nadimke za političke protivnike, na Tviteru je prokomentarisao kako je "veoma smešno da mali Adam Šit govori o činjenici da v.d. sekretara za pravosuđe Met Vitaker nije potvrđen u Senatu, ali nije pomenuo činjenicu da Bob Maler (koji ima ogroman konflikt) nije potvrđen u Senatu!"

Šif, čije je ime Tramp napisao tako da zvuči vulgarno mu je odgovorio:

"Gospodine predsedniče, ta vam je bila dobra. Da li je to bilo kao vaši odgovori na Malerova pitanja, ili ste ovo napisali sami?"

Vitaker nije javno komentarisao svoju ulogu u nadgledanju Malerove istrage, mada je Sekretarijat za pravosuđe saopštio da se on konsultuje sa zvaničnicima za etiku o zabrinutostima koje imaju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG