Linkovi

Amerika još broji glasove, a već misli na izbore 2020.


Zgrada američkog Kongresa
Zgrada američkog Kongresa

Glasovi na izborima za senatora na Floridi brojaće se ručno posle ponovnog mašinskog brojanja, pošto je federalni sudija poručio kontrolorima izbora da se situaciji na Floridi sada „smeje ceo svet“. Zakonom te države predviđeno je da se glasovi broje ručno ako je razlika između kandidata manja od 0,25 odsto. Republikanski kandidat za Senat Rik Skot vodi u odnosu na demokratu Bila Nelsona za samo 0,15 odsto. Dok se glasovi sa nekoliko trka na nedavno održanim kongresnim izborima još prebrojavaju, obe političke stranke su već fokusirane na naredni izazov -- predsedničke izbore 2020.

Na konferenciji za novinare posle izbora, predsednik Donald Tramp je pokušao da pozitivno oceni rezultate izbora, posle kojih su demokrate osvojile većinu u Predstavničkim domom, prvi put za osam godina.

“Ovo je bila velika pobeda za nas. I u kontekstu postizanja dogovora, mi smo u mnogo boljoj situaciji zbog načina na koji se sve završilo jer zaista verujem da ako demokrate to žele, možemo da usvojimo ogroman broj velikih zakona.”

Uz Trampovu pomoć, republikanci su dodali nekoliko mesta svojoj većini u Senatu. Medjutim, demokrate već ukazuju na ovogodišnje izborne rezultate kao upozoravajući znak za predsednika dok se priprema za reizbor 2020.

“Republikanci su izgubili žene, manjine i birače iz predgradja širom zemlje u tako velikom broju da bi to trebalo da brine svakog republikanskog kandidata na izborima 2020. kao i predsednika Trampa”, ocenio je lider demokrata u Senatu Čak Šumer.

Tramp je bio ključni faktor na ovogodišnjim kongresnim izborima za birače obe stranke, kaže analitičar Džon Fortije.

Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

“Donald Tramp je dobro prošao u državama koje naginju republikancima, u ruralnim krajevima, u malim gradovima. Medjutim, demokrate su zaista osvojile pobede zahvaljujući podršci u predgradjima gde ima više obrazovanih belaca koji su se u velikom broju oglasili protiv Trampa.”

Izazov za demokrate je sada da pronadju balans izmedu saradnje sa predsednikom i istrage njegove administracije, kaže analitičar Leri Sabato.

“Demokrate su ostvarile dobre rezultate, ali to ne može da se poredi sa pobedom republikanaca 2010. A ako se demokrate ne sećaju toga, biće na vlasti dve godine u Predstavničkom domu i potom će Tramp ponovo biti izabran i dovesti republikance još jednom na vlast. “

Demokrate su dobile neke ključne trke u izborima za guvernere na srednjem zapadu i to bi moglo da im pomogne u predsedničkoj trci 2020. kaže Džim Kesler iz organizacije "Treći put".

“Demokrate su odnele pobedu u državama gde je Tramp pobedio 2016. U Mičigenu, Viskonsinu i Pensilvaniji, demokrate su nominovale umerene kandidate za guvernere. Oni su svi pobedili u svojim državama. Demokratski zid koji se srušio 2016. počinje ponovo da se gradi, ako demokrate kandiduju pravu osobu 2020.“

Odnos snaga u Vašingtonu promeniće se sa novim sastavom Kongresa u januaru
Odnos snaga u Vašingtonu promeniće se sa novim sastavom Kongresa u januaru

U januaru, demokrate će izmeniti odnos snaga u Vašingtonu time što će preuzeti kontrolu u Predstavničkom domu. Istovremeno, demokrate takodje imaju u vidu 2020. i proces izbora predsedničkog kandidata, koji će pokušati da oduzme predsedniku Trampu drugi četvorogodišnji mandat.

XS
SM
MD
LG