Linkovi

CNN tuži Belu kuću zbog oduzimanja akreditacije novinaru


Reporter CNN-a Džim Akosta (s leđa) u verbalnom obračunu sa predsednikom Trampom
Reporter CNN-a Džim Akosta (s leđa) u verbalnom obračunu sa predsednikom Trampom

Televizija CNN podnela je tužbu protiv administracije predsednika Donalda Trampa zbog toga što je Bela kuća oduzela akreditaciju novinaru te kuće Džimu Akosti.

CNN je tužbu podneo okružnom sudu u Vašingtonu.

“Pogrešna odluka o povlačenju akreditacije krši prava CNN-a i Akoste zagarantovana Prvim amandmanom koji propisuje slobodu medija, kao i pravo na pravičan postupak koje garantuje Peti amandman”, saopštio je CNN i najavio da će od suda tražiti rešenje kojim se momentalno vraća akreditacija Akosti.

Džim Akosta je jedan od najpoznatijih reportera CNN-a, poznat po nezgodnim pitanjima koje postavlja i predsedniku Trampu i ostalim zvaničnicima Bele kuće.

Trampova adminsitracija je prošle nedelje suspedovala akreditaciju Džima Akoste i praktično mu onemogućila pristup Beloj kući. Suspenzija je usledila pošto se Akosta na konferenciji za novinare usprotivio Trampovom opisu karavana migranata kao “invazije”, a potom ušao u verbalni obračun sa predsednikom.

Bela kuća je takođe optužila Akostu da je “fizički dodirnuo” stažistkinju koja je pokušavala da mu otme mikrofon iz ruke tokom prepucavanja sa predsednikom. Video snimak je ipak pokazao da Akosta nije bio agresivan prema stažistkinji.

Udruženje novinara iz Bele kuće saopštilo je da “snažno podržava nameru CNN-a da vrati akreditaciju za svog novinara, koju Bela kuća nikada nije ni trebalo da mu oduzme”.

Predsednik SAD ne bi trebalo da može da bira ko će o njemu izveštavati”, rekao je predsednik udruženja Oliver Noks.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders opisala je tužbu CNN-a kao “dodatno privlačenje pažnje” i rekla da Bela kuća ostaje pri svojoj odluci da Akosti ukine akreditaciju.

“Pošto je gospodin Akosta predsedniku postavio dva pitanja – na koja je predsednik odgovorio – odbio je da prepusti mikrofon stažistkinji Bele kuće i tako ostalima omogući da postave pitanja. I to nije prvi put da se tako ponaša i ne da priliku drugim novinarima”, rekla je Sanders.

Otkad je ušao u politiku 2015. Tramp redovno verbalno napada novinare i medije za koje smatra da o njemu ne izveštavaju fer. Neke od njih nazvao je i “neprijateljima naroda”.

XS
SM
MD
LG