Linkovi

Sud naredio Beloj kući da vrati akreditaciju novinaru CNN-a


Novinar CNN-a Džim Akosta izlazi iz sudnice Okružnog suda, 16. novembra 2018.
Novinar CNN-a Džim Akosta izlazi iz sudnice Okružnog suda, 16. novembra 2018.

Federalni sudija u Vašingtonu naložio je Trampovoj administraciji da novinaru CNN-a vrati akreditaciju za izveštavanje iz Bele kuće. Bela kuća je saopštila da će vratiti akreditaciju Džimu Akosti, ali i da odluka sudije pokazuje da ne postoji „apsolutno pravo na pristup Beloj kući garantovano Prvim ustavnim amandmanom“.

Odluka sudije Timotija Kelija, koga je inače postavio Tramp, odnosi se na kršenje prava na pravični postupak koje garantuje Peti amandman, i ne bavi se u potpunosti pravom na slobodu govora koje garantuje Prvi amandman. Sudskom presudom, Beloj kući je naređeno da vrati akreditaciju novinaru CNN-a Džimu Akosti, koja mu je ukinuta posle oštre razmene reči sa predsednikom Donaldom Trampom na konferenciji za medije dan posle izbora za Kongres.

Trampova administracija je prošle nedelje Akosti ukinula akreditaciju posle verbalnog obračuna u koji je novinar CNN-a ušao sa predsednikom Trampom zbog predsednikovog opisa karavana migranata kao “invazije”

Advokati administracije tvrdili su da je Akosta sprečavao neometano održavanje pres konferencije u Beloj kući i da oduzimanje akreditacije ne krši Ustav. Televizija CNN je podnela tužbu i tražila da se Akosti vrati akreditacija dok se sudski proces ne okonča – što je sudija i odobrio.

Akostin advokat Teodor Butrus zadovoljan je odlukom sudije.

“Ovo je sjajan dan za Prvi amandman i novinarstvo. Drago nam je što će gospodinu Akosti biti vraćena akreditacija I što će opet moći da izveštava iz Bele kuće”

Akosta je rekao da je zahvalan kolegama.

“Hvala svim kolegama novinarima koji su nas podržali. Želim da zahvalim I sudiji zbog ovakve odluke. Vraćamo se na posao, hvala vam”.

Vladini advokati su tvrdili da je Akostino ponašanje sprečilo Belu kuću da održava red na konferencijama za medije i da suspenzija njegove akreditacije ne predstavlja kršenje Ustava.

Advokat CNN-a je tvrdio da u slučaju Akoste nije ispoštovana prava procedura niti mu je pružena prilika da uloži žalbu na odluku pre nego što je iznenada sprečen da uđe na tle Bele kuće. On je dodao i da je predsednik sam uspostavio pravila pristojnog ponašanja budući da se ponašao agresivnije i nepristojnije od bilo kog novinara na konferenciji 7. novembra.

Očekuje se da će ovaj slučaj biti važna pravna odluka o obimu prava američkih novinara u skladu sa Prvim amandmanom.

XS
SM
MD
LG