Linkovi

Tramp ponovo napao Malerovu istragu o Rusiji


Predsednik Donald Tramp daje izjavu novinarima na Južnom travnjaku, pre odlaska u Francusku (Foto: AP/Evan Vucci)

Predsednik Tramp ponovo je napao istragu ruskog mešanja u američke izbore koju vodi specijalni tužilac Robert Maler, dok postoje naznake da se ta istraga privodi kraju. Tramp je, na Tviteru, bez dokaza, ocenio da je istraga u potpunom rasulu, da istražitelji nisu našli dokaze dosluha i da su, kako je rekao, „potpuno poludeli“.

Takodje je ocenio da su članovi Malerovog tima „sramota za naciju“ i da su svi pristrasni, a izneo je tvrdnju da jedini dosluh bio izmedju demokrata i Rusije. Samo dan ranije, Tramp je pozdravio ideju o dvostranačkoj saradnji u Vašingtonu.

Predsednik je u sredu u Beloj kući podržao dvostranački plan o reformi američkih zatvora.

"Da li sam ja to čuo reč dvostranački? Da li sam dobro čuo? To je lepa reč.”

Takav stav je drugačiji od njegovih izjava uoči kongresnih izbora, kada je insistirao da demokrate stoje iza karavana migranata koji se kreću ka američkoj granici. U nedeljama pre izbora, Tramp je tvitovao o imigraciji i karavanu najmanje 30 puta. Posle izbora? Samo jednom.

Takođe nije rekao ni reč o 5.900 američkih vojnika koje je poslao na granicu sa Meksikom da čekaju karavan. Senator iz Arizone Džef Flejk je predsednikove poteze nazvao “trikom da bi se osvojili glasovi.”

"To se jedino može nazvati trikom.”

Senator Džef Flejk
Senator Džef Flejk

​Sekretar za odbranu Džim Matis i sekretarka za unutrašnju bezbednost Kirsten Nilsen u sredu su posetili neke od vojnika na granici.

Prema medijskim izveštajima, Nilsen će verovatno izgubiti posao u predstojećim novim promenama unutar Trampovog kabineta. Sledeći bi mogao da bude šef osoblja Bele kuće Džon Keli.

Na pitanje o sudbini tih zvaničnika, predsednik je izjavio za konzervativni vebsajt Dejli Koler“Razmatramo razne opcije.”

Bivša zamenica savetnika za nacionalnu bezbednost Mira Rikardel
Bivša zamenica savetnika za nacionalnu bezbednost Mira Rikardel

Zamenica savetnika za nacionalnu bezbednost Mira Rikardel se našla u opasnoj situaciji pošto je prva dama Melanija Tramp javno saopštila da “ne zaslužuje da radi u Beloj kući”.

Prva dama je u jednom ranijem intervjuu za televiziju ABC izjavila da ne veruje nekima od predsednikovih saradnika i da neki od tih ljudi više ne rade u Beloj kući.

Bela kuća je sinoć objavila da Rikardel više neće obavljati svoju funkciju ali će preuzeti drugu ulogu u administraciji iako nije navedeno koju. Mediji prenose da je prva dama bila nezadovoljna ponašanjem savetnice Bele kuće, tokom planiranja prošlomesečne posete prve dame Africi, te da Melanija Tramp smatra da Rikardel nije ukazala dužno poštovanje njoj i njenim saradnicima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG