Linkovi

"Demorkate u Kongresu će štititi Malerovu istragu"


Zgrada Kongresa na Kapitol Hilu

Demokrate u Kongresu obećavaju da će zaštiti istragu o Rusiji koju vodi specijalni tužilac Robert Maler, od eventualnog mešanja novog vršioca dužnosti sekretara za pravosuđe Metjua Vitakera koga je predsednik Tramp postavio da je nadgleda.

Lider manjine u Senatu Čak Šumer rekao je da će pokušati da takav zakonski predlog veže za predlog budžeta koji vladi omogućava da funkcioniše i da na taj način zahteva da se istraga specijalnog tužioca Malera završi bez ometanja.

"Nema razloga da takav predlog ne bude usvojen. Verujem da ima i dovoljno republikanaca koji će tako nešto podržati", rekao je Šumer za CNN.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel se usprotivio pojedinačnom zakonskom predlogu da se zaštiti Malerova istraga jer kaže da nema razloga da misli da će ga predsednik otpustiti.

Demokratski kongresmen Džerold Nedler, koji će predsedavati Odborom za pravosuđe Predstavničkog doma kada demokrate preuzmu kontrolu u januaru 2019, kaže za ABC da će misija tog odbora biti da pozove Vitakera da svedoči pod zakletvom o "izrečenom neprijateljstvu prema Malerovoj istrazi".

Nedler smatra da je Tramp stavio na poziciju potpuno "nekvalifikovanog čoveka koji će uništiti istragu".

Ali, Trampova savetnica Kelien Konvej je odbacila tvrdnje da će Vitakerovi komentari uticati na Malerovu istragu i rekla da "on verovatno ni ne zna detalje o trenutnom toku istrage".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG