Linkovi

Tramp se žalio na presudu o nepoštovanju suda


ARHIVA - Bivši predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp (Foto: AP/Joe Maiorana)
ARHIVA - Bivši predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp (Foto: AP/Joe Maiorana)

Bivši američki predsednik Donald Tramp žalio se na presudu njujorškog federalnog suda kojom je kažnjen sa 10.000 dolara dnevno jer nije priložio dokumenta koja je sud tražio u okviru istrage njegove poslovne prakse

Žalbu na sudsku odluku podnela je njegova pravna zastupnica Alina Haba. U tekstu žalbe dovela je u pitanje pravnu osnovu za presudu o nepoštovanju suda - tvrdeći da je Tramp adekvatno odgovorio na sudski poziv koji mu je upućen.

Inače, bivši američki predsednik pred sudom nije uspeo da poništi zahtev državne tužiteljke Njujorka Letiše Džejms, a zatim nije predao sudu tražena dokumenta do roka, 3. marta, koji je kasnije produžen do 31. marta na zahtev njegovog advokata.

Sudija Artur Engoron zaključio je da je odluka da je Tramp kriv za nepoštovanje suda odgovarajuća zato što bivši predsednik "u više navrata nije dostavio traženi materijal" kao i da nije jasno da li je Tramp uopšte pokušao da prikupi sva tražena dokumenta.

"Gospodine Tramp, znam da shvatate svoj posao ozbiljno. I ja tako shvatam svoj, i zato vas proglašavam krivim za nepoštovanje suda", rekao je sudija Engoron, iako sam Tramp nije bio prisutan u sudnici.

Tužiteljka Džejms istražuje da li je Trampova organizacija, porodična kompanija bivšeg predsednika sa sedištem u Njujorku, pogrešno predstavljala vrednost svojih nekretnina da bi dobila povoljne kredite i poreske olakšice.

Džejms navodi da su njeni istražitelji pronašli "značajne dokaze" koji ukazuju da se tokom više od deset godina, u svojim finansijskim izveštajima kompanija oslanjala na "obmanjujuće procene imovine i druge netačne predstave njene vrednosti kako bi ekonomski profitirala." Tužilaštvo ispituje kako je Trampova organizacija procenjivala vrednost Tramp brenda, kao i imovine koja uključuje golf klubove u državi Njujork i Škotskoj, te lični apartman bivšeg predsednika na najvišem spratu Trampove kule na Menhetnu.

Tramp, koji je republikanac, poriče da je prekršio zakon i nazvao je istragu politički motivisanom. Tužiteljka Džejms je demokrata.

XS
SM
MD
LG