Linkovi

Izraelski parlament odobrio novu vladu, otvoren put za aneksiju delova Zapadne obale


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i njegov bivši rival Beni Ganc
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i njegov bivši rival Beni Ganc

Izraelski parlament izglasao je u nedelju novu vladu jedinstva premijera Benjamina Netanjahua, čime je okončan politički zastoj u Izraelu koji je trajao više od godinu dana. Međutim, Netanjahua i dalje čeka suđenje po optužbama za korupciju koje počinje naredne nedelje.

Novu vladu podržala su 73 poslanika, dok je 46 bilo protiv.

"Ljudi su želeli jedinstvo i to su dobili", rekao je Netanjahu u parlamentu.

Odluka da podeli vlast sa bivšim rivalom, liderom centrističke partije Plavo i belo Benijem Gancom, omogućila je izraelskom premijeru da realizuje plan za aneksiju delova okupirane Zapadne obale, prenosi agencija Rojters.

"U tim regionima je rođena i razvijena jevrejska nacija. Vreme je da se primeni izraelski zakon i ispiše novo slavno poglavlje u istoriji cionizma", rekao je izraelski premijer.

Još nije utvrđen rok za aneksiju teritorije koju je Izrael okupirao 1967. godine. Palestinci su odbacili taj plan koji predviđa izraelsku aneksiju doline Jordan i jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

"Alternativni premijer"

Prema planu o podeli vlasti, Netanjahu će biti premijer 18 meseci pre nego što taj položaj preda svom novom partneru.

Ganc, bivši načelnik izraelskog Generalštaba, će biti ministar odbrane i "alternativni premijer", što je novi položaj koji će Netanjahu preuzeti kada Ganc bude premijer.

Preuzimanjem položaja "alternativnog premijera", kada vlast preda Gancu, Netanjahu se nada da će izbeći podnošenje ostavke u okviru novih pravila koja premijeru omogućavaju da ostane na položaju čak i ako je optužen za krivična dela.

Netanjahu, izraelski lider sa najdužim stažom, prvi put je došao na vlast 1996. godine, a od 2009. godine je služio tri uzastopna mandata. Optužen je za podmićivanje, zloupotrebu poverenja i prevaru, a suđenje mu počinje 24. maja.

Ganc je nakon poslednjih izbora u martu rekao da zbog tih optužbi nikada neće služiti u vladi sa Netanjahuom.

Međutim, ipak je sklopio dogovor sa izraleskim premijerom navodeći da je nacionalno jedinstvo neophodno zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa. Gancova odluka podelila je njegovu stranku i izazvala nezadovoljstvo velikog broja pristalica.

Opozocioni lider Jair Lapid rekao da je razlog za formiranje koalicije smešan, navodeći da je broj pacijenata na respiratorima toliko pao da nova vlada može da "stavi ministra pored svakog kreveta". U novoj vladi je rekordnih 36 ministara.

XS
SM
MD
LG