Linkovi

Tramp kritikuje savetnicu Bele kuće za koronavirus


Koordinatorka Bele kuće za reagovanje na koronavirus, dr Debra Birks, učestvuje u okruglom stolu o donaciji plazme u sedištu Američkog Crvenog krsta 30. jula 2020. (AP Photo/Evan Vucci)
Koordinatorka Bele kuće za reagovanje na koronavirus, dr Debra Birks, učestvuje u okruglom stolu o donaciji plazme u sedištu Američkog Crvenog krsta 30. jula 2020. (AP Photo/Evan Vucci)

Američki predsednik Donald Tramp u ponedeljak je kritikovao savetnicu Bele kuće za koronavirus, Debru Birks, nakon što je izjavila na nacionalnoj teelviziji da je novi porast broja zaraženih "izuzetno rasprostranjen" u ruralnim delovima zemlje i gradovima.

Tramp je na Tviteru napisao: "U većem delu zemlje situacija je vrlo dobra. Otvorite škole""

Dan ranije, dr Debra Birks, koordinatorka radne grupe Bele kuće za koronavirus, izjavila je za CNN: "Nalazimo se u novoj fazi. Ono što vidimo danas je drugačije od situacije u martu ili aprilu. Svi koji žive u ruralnim područjima treba da znaju: niste imuni ili zaštićeni od ovog virusa."

Nensi Pelosi, predsedavajuća Predstavničkog doma u kome kontrolu imaju demokrate, izjavila je u nedelju za televiziju ABC da nema poverenje u ranije procene Birks, iznete pre nekoliko nedelja, da se virus povlači u Sjedinjenim Državama, pre nego što je sredinom juna došlo do novog skoka broja slučajeva.

“Mislim da predsednik širi dezinformacije o virusu a ona je njegov postavljenik tako da ne, nemam poverenja", izjavila je Pelosi u programu This Week.

Tramp je tvitovao: "Luda Nensi Pelosi je rekla užasne stvari o dr Debri Birks, kritikovala je zato što je bila suviše pozitivna u odnosu na veoma dobar posao koji obavljamo u borbi protiv kineskog virusa, uključujuće vakcine i lekove. Da bi odgovorila Nensi, Debra je progutala mamac i kritikovala nas. Patetično!"

U drugom tvitu je izneo tvrdnju: "Sa izuzetkom Njujorka i nekoliko drugih lokacija, MNOGO smo bili bolji od većine drugih zemalja u suzbijanju kineskog virusa. Mnoge od tih zemalja sada imaju veliki drugi talas. Lažne vesti rade punom parom da bi učinili da SAD ( i ja) delujemo što gore!"

Tramp iznosi znažtno pozitivniji stav o tome kako se SAD bore protiv virusa u momentu dok vodi tešku bitku za drugi mandat protiv demokrate Džoa Bajdena, koji nedeljama vodi u nacionalnim anketama. Tramp je tvrdio da je "ratni predsednik" u borbi protiv pandemije koronavirusa ali je Bajden odgovorio da je Tramp "napustio bojno polje" u borbi protiv zaraze.

Debra Birks je ispričala da je u protekle tri nedelje putovala u 14 država i da je brinu neke stvari koje je videla.

"Dok sam putovala po zemlji, videla sam celu Ameriku kako se kreće", rekla je Birks. "Ako ste odlučili da odete na odmor u mesta koja su žarišta virusa, morate da, po povratku, zaštitite one sa hroničnim bolestima kod kojih bi Kovid izazvao ozbiljne komplikacije, i pođete od pretpostavke da jeste zaraženi."

Broj obolelih raste u 22 američke države
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Admiral Bret Džiroir, pomoćnik sekretara za zdravstvo, naglasio je potrebu da se nose maske.

"Ako to ne uradimo i ako ne ograničimo broj ljudi na zatvorenim mestima, virus će nastaviti da se širi" izjavio je u programu "Meet the Press" na televiziji NBC.

U SAD je registrovano blizu 155.000 smrtnih slučajeva i više od 4,6 miliona potvrđenih infekcija - što su najviše nacionalne stope na svetu.

U zemlji traje i debata o tome da li bi trebalo otvoriti škole. U Indijani se đaci već vraćaju u učionice, a jednoj školi su u prvoj nedelji deca testirana pozitivna na koronavirus. U Luizijani, 10 odsto novozaraženih su djeca - što je više od broja oboljelih koji su stariji od 70 godina.

XS
SM
MD
LG