Linkovi

Više od 150.000 žrtava koronavirusa u SAD


Bijela kuća traži pooštravanje mjera u desetinama američkih država
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Prema izvještaju radne grupe Bijele kuće za Kovid 19, do kojeg je došla televizija ABC njuz, u 21 državi – tri više nego nedelju ranije – situacija je toliko ozbiljna da su se našle u takozvanoj “crvenoj zoni”.

Broj preminulih od koronavirusa u Sjedinjenim Državama premašio je 150 hiljada, što je najviše u svijetu, a prema podacima Rojtersa porastao je za 10 hiljada za 11 dana. Zbog širenja zaraze u Arizoni, Kaliforniji, Floridi I Teksasu, bolnice su pune, dok radna grupa Bijele kuće za Kovid 19 traži od 21 države da uvedu dodatne restriktivne mjere.

Zaraza koronavirusom, koja je teško pogodila jug zemlje, sada se ponovo širi ka sjeveru. Broj hospitalizacija raste u 80 odsto zemlje, u 13 država i u Portoriku se uvode nove restriktivne mjere, a u 13 se obustavljaju ili odlažu planovi za ponovno pokretanje ekonomije. Predsjednik Donald Tramp ipak traži od država da ukidaju restrikcije.

"Vjerujem da bi veliki broj guvernera trebalo da otvori svoje države”.

Međutim, prema izvještaju radne grupe Bijele kuće za Kovid 19, do kojeg je došla televizija ABC njuz, u 21 državi – tri više nego nedelju ranije – situacija je toliko ozbiljna da su se našle u takozvanoj “crvenoj zoni” – što znači da se od njih traži da uvedu dodatne restriktivne mjere.

Članica radne grupe, doktorka Debra Birks pozvala je građane da izbjegavaju velika okupljanja.

"I dalje postoje velika žarišta koja se povezuju sa proslavama rođendana ili mature i porodičnim okupljanjima”.

Sa rastom broja zaraženih, zaoštrava se i debata o otvaranju škola. U Kaliforniji, u školskom okrugu Palm Springsa, pada broj djece koja su upisana u predškolsko. Lokalni zvaničnici brinu kako će to uticati na razvoj djece.

Drugi po veličini sindikat nastavnika – koji ima 1,7 miliona članova – najavio je u utorak da će podržati eventualnu odluku nastavnika da štrajkuju, ako se njihove škole otvore bez adekvatnih bezbjednosnih mjera.

"U većini mjesta širom zemlje, ljudi nisu spremni. Ne mogu da plate za mjere koje su potrebne, iako ih planiraju. Zaštitna oprema, čišćenje, nove rute za autobuse, sve to košta”, rekao je predsednik Američkog udruženja nastavnika Rendi Veingarten.

Širom Amerike, raste i broj žrtava. U Kaliforniji, je od komplikacija povezanih sa koronavirusom, preminuo 45-godišnji policajac iz Los Aneđelesa Val Martinez. U Feniksu, u Arizoni, organizovana je velika pogrebna povorka za upravnika pošte Umberta Trukila – koji je karijeru počeo kao poštar prije 31 godinu.

U Džordžiji, 22-godišnjeg Majkla Maliniksa – bivšeg sportistu – čeka dug put do oporavka od koronavirusa. Svi članovi njegove porodice su bili zaraženi. Međutim, on je imao najteže simptome – proveo je 49 dana u bolnici, od toga tri nedelje na respiratoru. Sada je na fizikalnoj terapiji, jer ne može da hoda, a teško i govori.

XS
SM
MD
LG