Linkovi

SAD: Vakcina kompanije Moderna mogla bi da bude spremna za upotrebu do kraja godine


Koronavirus: Broj oboljelih premašio 16 miliona, vakcina u finalnoj probnoj fazi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Koronavirus: Broj oboljelih premašio 16 miliona, vakcina u finalnoj probnoj fazi

Broj zaraženih od koronavirusa širom svijeta premašio je šesnaest miliona. U Americi je oboljelo 4,2 miliona ljudi, a najmanje 147.000 je preminulo.

Međutim, ima i ohrabrujućih vijesti. U Americi je počela treća faza kliničkih testova eksperimentalne vakcine Nacionalnih instituta za zdravlje i kompanije Moderna, tokom koje se utvrđuje da li je bezbjedna i efikasna u sprečavanju simptoma Kovida 19 poslije dvije doze. Riječ je o poslednjoj fazi prije odobrenja globalnih regulatora.

U ispitivanjima bi trebalo da učestvuje 30 hiljada volontera u 30 država i prijestonici Vašingtonu. Među njima je i Džefri Bolkind.

"Mislim da je veoma važno da ljudi pokušaju da urade nešto dobro za svijet. Očigledno je da je vakcina Sveti gral", rekao je sedamdesdet trogodošnji Bolkind - koji ukazuje da je dobrog zdravlja i da nije nervozan zbog mogućih rizika.

Američki zvaničnici rekli su da bi vakcina kompanije Moderna mogla da bude spremna za široku upotrebu do kraja godine, a nada je da bi mogla da pomogne da se okonča pandemija.

"Moderna bi mogla da ima desetine miliona doza kada i ako se utvrdi da je vakcina bezbjedna i efikasna", rekao je direktor Nacionalnih instituta za zdravlje Frensis Kolins.

Entoni Fauči, vodeći američki ekspert za zarazne bolesti, rekao je da bi rezultati testova mogli da budu saopšteni do novembra, ili čak ranije. Rekao je i da nije "naročito zabrinut" u pogledu bezbjednosti vakcine nakon što je vidio rezultate ranijih, manjih testova.

Potreba za vakcinom je sve hitnija – s obzirom na to da je u Americi, pet dana za redom, registrovano više od hiljada smrtnih slučajeva. Federalna agencija za vanredne situacije sada traži od zdravstvenih radnika da pomognu pet teško pogođenih država – Arizoni, Luizijani, Teksasu, Kalifroniji I Floridi, koja je sada druga u Americi po broju zaraženih.

Uprkos tome, zvaničnici na Floridi razmatraju mogućnost da ponovo otvore barove. Međutim, eksperti poput Ašiša Džaa sa Univerziteta Harvard, protive se tom potezu.

"Ako sada otvore barove, u suštini mogu da se oproste od povratka đaka u učionice tokom cijele jeseni, zato što će broj zaraženih da bude previsok. I drugo, u ovoj pandermiji nije jasno da li barovi mogu bezbjedno da se otvore bilo gdje u zemlji", upozorava Dža.

Pojedini nastavnici sada prijete da će prije dati otkaz nego se vratiti u učionice s obzirom na to da se na Floridi bilježi alarmantan porast broja zaražene djece. Prošle nedelje je na koronavirus bilo pozitivno gotovo 8.000 hiljada djece mlađe od 17 godina.

Osmogodišnji sin Lie Vompler, Zejn, je na intezivnoj njezi u bolnici u Majamiju, nakon što je obolio od rijetkog inlamatornog sindroma koji se povezuje sa Kovidom 19.

"U velikim je bolovima. Prvo je povraćao danima, a sada ga sve boli. Nikada ne želite da vidite da vam je dijete toliko bolesno da jedva govori, kaže Lia Vompler.

Kaže da je Zejn bio negativan na koronavirus, ali pozitivan na antitijela.

"Da ste me pitali prije dvije nedelje, rekla bih vam da bi apslutno trebalo da se vrati u školu. Međutim, u ovom trenutku to nije tako jednostavno", upozorava dečakova majka.

U međuvremenu se produbljuje i kriza u testiranju – 15 američkih država se suočava sa problemima, a u nekima se na rezultate čeka I do 19 dana.

XS
SM
MD
LG