Linkovi

Tramp: Budućnost pripada patriotama, ne globalistima


Predsednik SAD Donald Tramp govori na 74. zasedanju Generalne skupštine UN. (Foto: AP/Richard Drew)
Predsednik SAD Donald Tramp govori na 74. zasedanju Generalne skupštine UN. (Foto: AP/Richard Drew)

"Mudri lideri uvek stavljaju dobrobit sopstvenog naroda i zemlje na prvo mesto", poručio je predsednik SAD Donald Tramp na 74. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku i pozvao zemlje širom sveta da odbace globalizam.

"Budućnost ne pripada globalistima. Budućnost pripada patriotama. Budućnost pripada suverenim i nezavisnim nacijama, koje štite svoje građane, poštuju svoje susede i poštuju razlike koje svaku zemlju čine posebnom i jedinstvenom".

Svoj treći govor pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, američki predsednik iskoristio je da uputi poruku da je samoopredeljenje pojedinačnih nacija važnije od saveza i globalizacije.

"Mudri lideri stavljaju svoje zemlje na prvo mesto"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00


"Ako želite slobodu, ponosite se svojom zemljom, ako želite demokratiju držite se svog suvereniteta. Ako želite mir, volite svoju naciju​".

Tramp je dodao da, dok SAD ne traže sukob sa bilo kojom zemljom, neće oklevati da brane američke interese.

“SAD, koje su potrošile 2,5 hiljade milijardi dolara od kako sam ja izabran kako bi obnovile našu veliku vojsku, daleko su najmoćnija zemlja na svetu. Nadamo se da nikada nećemo morati da iskoristimo tu moć”.

Osuda "krvožednosti Irana"

Američki lider je opisao Iran kao jednu od najvećih globalnih pretnji, navodeći da režim u Teheranu tlači svoje građane i podstiče konflikte i terorizam van svojih granica. Pozvao je druge zemlje da izvrše pritisak na Iran, koji SAD, kao i Nemačka, Francuska i Britanija, smatraju odgovornim za napad na saudijska naftna postrojenja 14. septembra. ​

"Sve zemlje imaju odgovornost da reaguju. Nijedna odgovorna vlada ne bi smela da finansijski podržava krvožednost Irana. Sve dok se preteće ponašanje Irana bude nastavljalo, sankcije neće biti ukinute, biće još pooštrene”.

Tramp je ipak ostavio otvorena vrata za diplomatiju, ističući da su neki od ranijih neprijatelja Amerike sada njeni najbliži prijatelji.

Napadi u Saudijskoj Arabiji potresli su Bliski istok i izazvali strahovanja od izbijanja većeg rata. Tramp je pokazao uzdržanost u krizi i za sada se nije odlučio na vojnu reakciju.

Američki predsednik pozvao je saveznike iz zemalja Zaliva da normalizuju odnose sa Izraelom, kako bi pružili regionalnu kontratežu Iranu.

U zajedničkom saopštenju u ponedeljak, Britanija, Francuska i Nemačka objavile su da je Iran odgovoran za nedavne napade na saudijska naftna postrojenja. One su se pridružile SAD, što je uključilo nove ekonomske sankcije protiv Irana u odgovor na napade.

Kritike Kine i STO

Američki predsednik takođe je kritikovao Kinu i ocenio da su Svetskoj trgovinskoj organizaciji potrebne “drastične promene”.

“Drugoj najvećoj ekonomiji na svetu ne bi trebalo da se dozvoli da sebe naziva zemljom u razvoju kako bi manipulisala sistemom na račun drugih. Godinama su te zloupotrebe tolerisane, ignorisane pa čak I ohrabrivane. Globalizam je postao skoro religija ranijih lidera zbog čega su zanemarivali sopstvene nacionalne interese. Ali što se Amerike tiče – ti dani su prošlost”.

Tramp je odlučno branio svoju oštru imigracionu politiku i rekao da druge zemlje imaju potpuno pravo da slede taj primer. Takođe je kritikovao platforme za društvene medije, navodeći da imaju ogromnu moć i predrasude prema konzervativcima.

Tramp će, tokom nedelje, imati direktne susrete sa nekoliko svetskih lidera, a prisustvuje i prijemu za diplomate i ručku, čiji je domaćin generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Prošle godine, predsednik Tramp izazvao je smeh kada se kada se hvalio da je njegova administracija "postigla više od skoro bilo koje druge administracije u istoriji Amerike". Ove godine, za komični trenutak pobrinuo se sekretar za ekonomiju Vilbur Ros, koji je, po svemu sudeći, zadremao za vreme Trampovog govora.

U anketi, koja je sprovedena među bivšim američkim ambasadorima i zvaničnicima za nacionalnu bezbednost na najvišem nivou, koji su radili i u republikanskim i demokratskim administracijama, oni su izrazili uverenje da se američki uticaj na svetskoj sceni smanjio za vreme Trampovog mandata, a da su neprijatelji SAD ojačali.

XS
SM
MD
LG