Linkovi

Tramp optužio Kinu za mešanje u izbore za Kongres


Predsednik SAD Donald Tramp predsedava sednicom Saveta bezbednosti UN
Predsednik SAD Donald Tramp predsedava sednicom Saveta bezbednosti UN

Predsednik SAD Donald Tramp predsedavao je sednicom Saveta bezbednosti UN čija je tema bila neproliferacija nuklearnog oružja. Američki predsednik je u svom govoru ponovo kritikovao Iran, hvalio Severnu Koreju i optužio Kinu za mešanje u kongresne izbore u SAD.

Predsednik Tramp je rekao da SAD i Severna Koreja imaju “divan odnos” i najavio da će uskoro objaviti detalje drugog samita sa Kim Džong Unom. Iako je opet hvalio Pjongjang, istakao je da će američke sankcije ostati na snazi do denuklearizacije.

“Verujem da Kim Džong Un, čovek kojeg sam upoznao i koji mi se dopao, želi mir i prosperitet u Severnoj Koreji. Mnoge stvari se dešavaju iza kulisa, daleko od medija, za koje niko ne zna, ali idu u pozitivnom smeru. Mislim da ćete u narednim mesecima i godinama čuti dobre vesti iz Severne Koreje“

A one loše, predsednik Tramp je ponovo pripisao Iranu – koji je optužio da izvozi haos i nasilje, da finansira teroriste, pravi balističke rakete i nuklearnu bombu i uz Rusiju podržava sirijski režim. Zbog toga Donald Tramp najavljuje i strože sankcije Teheranu.

"Postojeće sankcije su na snazi do početka novembra, a posle ćemo uvesti nove, teže nego ikada ranije kako bismo se izborili sa malignim iranskim režimom. Pojedinci i entiteti koji ne budu poštovali sankcije snosiće teške posledice. Apelovao sam na članice SB da rade sa SAD na tome da iranski režim promeni ponašanje i nikad ne napravi nuklearnu bombu“

Politička bomba u Trampovom govoru bila je namenjena Kini – koju je ponovo, bez iznošenja dokaza, optužio za mešanje u izbore za Kongres.

„Nažalost, otkrili smo da Kina pokušava da se meša u kongresne izbore u novembru ove godine. Protiv moje administracije. Ne žele mene niti moje ljude, jer sam ja prvi predsednik koji je Kini uveo mere zbog trgovine. Pobeđujemo ih na svakom nivou. Ne želimo da se mešaju u naše izbore“

Nekoliko minuta pošto je njegovu zemlju optužio za mešanje u izbore, Tramp se zahvalio predsedniku Kine Ši Đinpingu na tome što, uz lidere Južne Koreje i Japana, radi sa SAD na rešavanju problema na Korejskom poluostrvu.

XS
SM
MD
LG